Meny
Tomatpaj

Tomatpaj

Ljuvlig tomatpaj med fetaost, basilika och en smak av sommar!

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 150 g riven kokt potatis (ca 2-3 st)
  • 50 g smör
  • 1 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • Fyllning:
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 riven morot
  • 1 msk Kung Markattas tomatpuré
  • 2 msk Kung Markattas olivolja
  • 400 g Kung Markattas krossade tomater
  • salt, svartpeppar, en nypa socker
  • färsk basilika
  • 100 g fetaost
  • 4-5 skivade tomater
  • Äggstanning:
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven lagrad ost
  • salt, peppar

Så här gör du

Pajdeg:

  1. Blanda alla ingredienser till en deg. Tryck ut i pajform, nagga och låt stå svalt en stund.
  2. Förgrädda ca 10 minuter, 200 grader.

Fyllning:

  1. Hacka lök och vitlök. Riv moroten
  2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök, morot och tomatpuré.
  3. Tillsätt tomaterna och låt såsen puttra ihop ca 30 minuter eller tills den blir ganska fast i konsistensen. Smaka av med salt, peppar, socker och basilika.
  4. Låt såsen svalna en stund och fyll sedan pajskalet med tomatsåsen.
  5. Tärna fetaosten och fördela den över tomatsåsen, fyll på med skivade tomater.
  6. Vispa ihop äggstanningen och häll över pajen.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen (225 grader) ca 25 minuter.

Servera gärna med rucola eller bladspenat.

Kung Markatta Apa
Låt såsen koka ihop så att konsistensen blir ganska fast. Annars är risken att pajen blir för blöt.

Receptet skapat av

En matgalen tjej med ett brinnande intresse för det mesta som har med mat att göra. Gillar enkelhet och fina råvaror samt har en förkärlek för avokado, citron, vitlök, keso, valnötter, mörk choklad och kaffe.

Besök gärna matsaklart.se