
Ugnsbakade äpplen med nötter och kokos
Ugnsbakade äpplen är en makalöst snabblagad och god efterrätt. Nötblandningen och lönnsirapen ger en knäckig karaktär och smakar väldigt gott ihop med de syrliga äpplena. Prova att göra en hemlagad vaniljssås till och du kommer upptäcka hur enkelt det är!
Ingredienser
- 4 äpplen
- 1/2 dl finhackade Kung Markattas valnötter
- 1/2 dl finhackade Kung Markattas hasselnötter
- 1/2 dl Kung Markattas kokosflingor
- 1/2 dl strösocker
- 1 1/2 msk smör
- 2 tsk kanel
- 2 msk Kung Markattas lönnsirap
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 1 vaniljstång
- 3/4 dl socker
- 4 äggulor
Så här gör du
- Dela och kärna ur äpplena och lägg dem i en smord form.
- Blanda rumsvarmt smör, nötter, kokosflingor, kanel och socker.
- Fördela blandningen över äpplena. Ringla över lönnsirap och baka i ugnen i ca 20 minuter i 220 grader.
- Servera tillsammans med vaniljsås
Vaniljsås
- Dela och skrapa ur vaniljstången och blanda i med mjölken och grädden i en kastrull.
- Koka upp och plocka bort vaniljstången.
- Vispa socker och äggulor poröst. Häll den varma grädden och mjölken över ägg- och sockerblandningen under omrörning.
- Värm upp såsen till strax under kokpunkten (om såsen får koka stelnar äggulorna).
- Kyl ned och låt stå kallt innan servering.