Meny
Ugnsbakade auberginehalvor med citronquinoa

Ugnsbakade auberginehalvor med citronquinoa

När vädret är ruggigt och grått ute blir du genast piggare av denna färggranna festmåltid. Smakerna är hämtade från mellanöstern med friska inslag av citron, persilja och harissa. Servera rätten tillsammans med en stor klick krämig tahini-yoghurtsås.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Halvera auberginerna. Skär diagonala spår i köttet ca 1 cm djupt. Placera halvorna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
  3. Gnid in varje snittyta med 1 tsk harissa. Gnid därefter in dem med 1 msk olivolja, salt och peppar.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills köttet är mjukt. Vänd snittsidorna nedåt efter halva tiden.
  5. Koka quinoan enligt förpackningen.
  6. Gröp försiktigt ur köttet ur auberginerna med hjälp av en stor sked. Spara lite runt kanterna så att de behåller formen. (Om köttet är svårt att gröpa ur så skär försiktigt runt kanterna med en kniv.)
  7. Hacka aubergineköttet grovt och lägg det i en stor skål.
  8. Tillsätt den färdigkokta quinoan, citronzest, juice, persilja, paprikapulver och valnötter. Blanda ihop allt väl. Smaka av med salt och peppar.
  9. Fördela röran i auberginehalvorna och toppa med sesamfrön.
  10. Grädda i ugnen i 10 minuter.
  11. Smula över fetaosten och grädda i ytterligare 7-8 minuter.
  12. Strö över granatäppelkärnor och hackad persilja.
  13. Servera tillsammans med tahini-yoghurtsås.
Kung Markatta Apa
Servera rätten tillsammans med en stor klick krämig tahini-yoghurtsås.

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se