Meny
Vegetarisk moussaka

Vegetarisk moussaka

Denna (lakto-ovo) vegetariska moussaka är baserad på sojafärs, potatis och palsternacka. Den får en mustig och härlig smak av stekt vitlök och friterade salviablad. Lyxig vegetarisk comfort food när den är som allra bäst!

Ingredienser

Så här gör du

Färsfyllning:

  1. Koka sojafärs och 1 buljongtärning i 5 dl vatten i 10 minuter. Häll av i ett durkslag och spara 1 dl av spadet.
  2. I en stor kastrull stek champinjoner, purjolök och lite salt i 3 msk olivolja i 5 minuter.
  3. Tillsätt övriga ingredienser (även sojafärsen) och koka upp tillsammans med 1 dl av spadet från färsen. Sänk värmen och låt puttra under lock i 15 minuter. (Detta kan göras dagen innan.)

Potatis-& purjolökstäcke:

  1. Värm oljan i en liten kastrull och stek vitlöksklyftorna på medelvärme i ett par minuter.
  2. Sänk värmen och lägg i salviabladen och fritera dem tillsammans med vitlöksklyftorna tills vitlöken har blivit gyllengul och bladen blivit krispiga. Ta av från värmen och låt svalna.
  3. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills bitarna blivit mjuka. Ångkoka palsternackan separat tills bitarna blivit mjuka.
  4. Mixa palsternacka, olivolja, vitlök, salviablad, ägg och mjölk till en slät puré med hjälp av en mixer eller matberedare. Pressa ner potatisen med en hjälp av en potatispress, rör ihop med en slev och smaka av med salt och peppar.

Montering:

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Fördela färsfyllningen i en ugnssäker form 20 x 30 cm. Täck med potatis- & palsternackspurén.
  3. Grädda i mitten av ugnen i 20 – 25 minuter tills moussakan har fått en fin gyllene färg.
  4. Servera tillsammans med en frisk sallad.

 

Kung Markatta Apa
Gör gärna färsfyllningen dagen innan!

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se