Meny
Vego tacos

Vego tacos

I detta recept tar vi det lite stegvis, och avslutar med själva färsen - sojafärsen alltså! Lite snacks behöver man ju alltid. Gott till taco och bara som det är. Istället för tacobröd väljer vi att göra det enklaste och godaste brödet i panna.

Ingredienser

Rostade nötter som passar till allt: 

  • 2 dl mixade nötter
  • 1 tsk muscovadosocker
  • 1 tsk havssalt
  • 2 msk vatten

Tacobröd: 

Egen tacokrydda: 

  • 1 tsk chili
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökssalt 

Guacemole: 

  • 2 avocado skurna i små bitar eller mosade
  • 1 tomat urkärnad och hackad
  • 2 vitlökssklyftor hackade
  • Halv röd chili, hackad
  • 1⁄2 hackad rödlök
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • Saft från 1 lime
  • En skvätt Kung Markatta extra virgin olivolja 
  • Salt och peppar
  • Koriander

Lime aioli: 

  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • Saft från 1 lime
  • 1⁄2 dl majonnäs

Sojafärs:

Bönröra: 

  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 1 hackad gul lök
  • 1-2 hackade chilifrukter, valfri styrka och sort
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 burk blandade bönor
  • En skvätt Kung Markatta Tamarisoja
  • En nypa rårörsocker
  • Salt och peppar

Så här gör du

Rostade nötter:
Ta de nötter du gillar, hassel, mandel, valnöt, cashew, pinje, mandel och lägg det i en panna. Rosta nötmixen på högsta värme tills de får fär. Se till att vara med det går snabbt att bränna dem. Ta pannan åt sidan och strössla över en tesked muscuvadosocker eller vanligt socker. En tesked havssalt eller en halv tesked vanlig salt. Slå på några matskedar vatten. Sätt pannan på plattan. 

Tacobröd:
Blanda filmjölk med hjortronsalt. Blanda i resten av ingredienserna. Kavla ut till 1⁄2 cm tunna, runda kakor. Gräddas i torr stekpanna på svag värme. Låt svalna under bakduk tills det är dags att servera.

Guacemole:
Blanda samman allt och toppa med koriander.

Lime aioli:
Mixa tillsammans med stavmixer. För lite mer såsvariant, blanda i en burk crème fraiche.

Sojafärs:
Koka upp 1 liter vatten med 1 dl umamibuljong samt 1 dl grönsaksbuljong. Lägg i färsen och sjud 10-15 minuter. Sila bort vattnet. Värm kokosolja i het panna. Slå i färsen och bryn. Lägg i tacokrydda och kokosmjölk. Låt koka ihop under några minuter.

Bönröran:
Fräs vitlök, lök och chili. Häll i bönorna. Värm på svag värme tills bönorna börjar mosa sönder sig då mosar du lite extra med en gaffel. Krydda med soja och råsocker. Vänd ner färsen. Salta och peppra.

 

Kung Markatta Apa
Gör ditt eget tacobröd enkelt i panna!

Receptet skapat av

Sofia bor i Katrineholm med man, fyra barn och en hundvalp. Som fotograf och stylist har hon ett gott öga till allt som är vackert i livet. Och alldeles extra om det dessutom är smakar bra och är hållbart för miljön.

Besök gärna https://mokkasin.femina.se