Meny
Vit chokladmoussetårta med citron, kokos och blåbär

Vit chokladmoussetårta med citron, kokos och blåbär

En lagom söt, lagom frisk och alldeles fantastiskt god tårta som smakar sommar. Den är no-bake, går att göra i förväg och kan förvaras i frysen om man, mot förmodan, får över någon bit. Ta bara fram en halvtimme innan nästa servering.

Ingredienser

 

Så här gör du

  1. Ställ in kokosmjölken i kylen över natten så att den separeras och man får ett tjock, gräddigt lager på toppen, medan vattnet sjunker till botten. 
  2. Grovhacka dadlarna (om de känns hårda, blötlägg i en halvtimme så de blir lite mjukare).
  3. Mixa sedan alla ingredienser till botten och tryck ut i en bakplåtspappersklädd 24 cm stor springform. Det är lite pilligt, men ett tips är att klippa ut en remsa och spänna fast längs kanterna på formen också – då får man lätt ut hela tårtan senare utan att riskera trasig mousse.
  4. Ställ formen åt sidan medan du gör moussen.
  5. Separera äggula och äggvita. 
  6. Smält försiktigt den vita chokladen, låt svalna något, rör sedan i äggulorna. Skopa ur det tjocka ur kokosmjölks-burkarna och rör ned.
  7. Vispa äggvitan med lönnsirap eller honung tills du får ett hårt skum, burken ska gå att vända upp och ned. Häll över ungefär hälften av äggvite-vispet i chokladen och rör ihop. Vänd sedan försiktigt ned resten av äggvite-vispet, försök ha kvar så mycket luft som möjligt. 
  8. Häll 3/4 av moussen över botten och jämna till med en slickepott.
  9. Rör ner blåbärspulver i den 1/4 mousse som du har kvar, och bre sedan ut på toppen över tårtan.
  10. Ställ in i kylen några timmar, gärna över natten.
Kung Markatta Apa
Kan förvaras i frysen, ta bara fram en halvtimme innan servering.

Receptet skapat av

Jag är en matglad tjej som varvar styrketräning med lek i köket. Sötsaker och bakverk i alla former har en speciell plats i mitt hjärta, och med väl valda ingredienser passar det mesta inte bara till fikat utan kan lika gärna intas till frukost! Hos mig är en fin kaka det bästa återhämtningsmålet efter ett tufft träningspass.

Besök gärna roethlisberger.se