Meny

Det ologiska matfusket

Visst vill man veta vad man stoppar i sig. Men det är inte alltid så lätt. Idag används olika sätt för att förstärka smaker och färger i livsmedel som inte alls är naturliga.

Tänk, det är inte säkert att blåbärssmaken kommer från blåbär, vanilj från vanilj eller att de torkade aprikoserna är orange i färgen på naturlig väg. Det är faktiskt så att torkade aprikoser egentligen är bruna. Köper du torkade aprikoser som är orange i färgen är de färgade på konstgjord väg med svaveldioxid. Och även om det är en bild på en vaniljstång på glassförpackningen är det sällan äkta vanilj. Istället används vanillin som utvinns ur rötad gran och som ger en falsk smak av vanilj.

Varför fuskas det då så? Jo många gånger är det billigare att ta en genväg och tillverka falska smaker än äkta. Genom att förändra utseendet på maten på konstgjord väg kan man också använda lägre kvalitet på råvarorna. Det är synd, men det är sant.

Det är inte logiskt att färga oliver svarta.

Väljer du ekologiska livsmedel kan du däremot vara säker på att det du äter inte innehåller en massa tillsatser. Då får det kanske får kosta lite mer? Vill du inte byta ut alla varor på en gång så börja med några stycken. Och ju fler vi blir som äter ekologiskt desto billigare kommer dessa varor bli i framtiden.

För oss är det logiskt att våra produkter ska vara så ärliga som möjligt. Därför undviker vi onödiga tillsatser.

Tänk logiskt. Tänk eko-logiskt.