Meny

Lennarts dagbok

Allt började i en tvåa i Örebros centrum.

I början av 80-talet var det knappt någon som visste vad ekologiskt var.

1983 flyttade jag hem från London där jag studerat makrobiotik på Kushi-institutet för att lära mig leva lite sundare. Väl hemma i Örebro fanns inget av det jag vant mig vid så jag var tvungen att ta med mig det jag ville äta hem i resväskor. De första tre var proppfyllda med tofu, råris, alger, miso och annat gott som snabbt gick åt eftersom allt fler kom hem till mig för att testa dessa nyheter som jag lagade. I början av 80-talet var det knappt någon som visste vad ekologiskt var. Men nyfikenheten spred sig snabbt och jag började inse att här fanns en marknad som bara låg och väntade på mig. Så jag började importera olika produkter.

När jag fick nya sändningar från mina leverantörer i London fick vi ofta klättra på stegar till andra våningen för att få in varorna eftersom trapphuset var för smalt och trångt.


Den första sändningen på tre pallar fyllde hela mitt vardagsrum. Från golv till tak. Faktum var att min tvåa på Nygatan på kort tid blev både lager, restaurang, kontor och sovrum. Men mat, det hade jag i alla fall gott om! Jag tyckte bara det var roligt att få sprida mina kunskaper och godsaker vidare. Idag, 30 år senare, är mina första leverantörskontakter fortfarande viktiga för Kung Markatta och stora källor till ny inspiration.

Lima Ohsawa
På matlagningskurs hos då 85-åriga Lima Ohsawa i Tokyo, november 1987. Limas man Georg Ohsawa är grundaren till Makrobiotiken. Det var faktiskt hans bok "Vägen till lycka och hälsa" som fick mig att ändra mitt liv och starta Kung Markatta!

I slutet av 1985 kom Mikael och jag över en begagnad folkabuss. Billigt! Varför förstod vi på väg till Stockholm med hela bilen fylld av tofu, råris, soya och mycket annat gott. Det fanns ingen som helst värme i bilen och det var minus 20 utanför. Vi hade bestämt oss för att åka till Stockholm och fortsätta frälsa kostintresserade människor med våra produkter. Väl i huvudstaden besökte vi hälsokostbutiker och sålde till vår förvåning över alla våra vildaste fantasier. Kanske de tyckte synd om två stelfrusna Örebroare. Själva är vi fortfarande övertygade om att bra och nyttig mat alltid har gått hem. Det ser vi med all tydlighet idag när ekologiskt är aktuellare än någonsin.

Lennart Olsson och Mikael Tillman
Lennart Olsson och Mikael Tillman på Butiksbesök i Stockholm, maj 1985

Det gick så långt att vi blev skuggade och så småningom även förhörda.

Ganska snart visade det sig att många av de produkter som vi importerade var nyheter även för vår svenska tull. De visste helt enkelt inte vad till exempel miso var för något. För att inte nämna torkade alger som de misstänkte gick att röka för att uppnå nya sensationer. Det gick så långt att vi blev skuggade och så småningom även förhörda. Vänligt men ändå. Det slutade med att vi skrev ett makrobiotiskt produktlexikon, där varje produkts ursprung och tillverkningssätt (och användningsområde) beskrevs för att undvika allt för många frågor från tullverket. Den publikationen blev snart en bibel för alla kostintresserade och ett komplement till våra första produktblad. Så här i efterhand skänker jag en tacksamhetens tanke till tullen som gav mig inspiration att sätta igång att skriva den.

Miso tunnor
På besök hos Hatcho Miso Co. Varje tunna innehåller 10 ton miso och så har man motsvarande vikt i sten staplat ovanpå under fermentationsprocessen.

Namnet till vårt företag hämtade vi från den kinesiska folksagan om Kung Markatta, apornas konung.

Namnet Kung Markatta har vi hämtat från den kinesiska folksagan om apornas konung. En ganska söt och sedelärande historia. Läs själv: Kung Markatta blev på grund av sin självsvåldighet och retsamhet osams med gudarna och bestraffades genom att läggas under en sten. Där låg han i många år innan han räddades av en förbipasserande munk. Som tack för hjälpen lovade Kung Markatta att lyda munkens order. Munken tog med sig Kung Markatta på en resa till Indien för att hämta buddhismens heliga skrifter. Under resans gång förändrades Kung Markattas personlighet till det bättre. Han hjälpte munken genom många svårigheter. På så sätt vann han Buddhas förlåtelse och blev upphöjd till en gud som ägnar sig åt att hjälpa människorna.

Kung Markatta

Kung Markatta ser vi som en symbol för att man kan förändra sitt eget liv till det bättre, och att man samtidigt kan hjälpa andra att förbättra sina. Kung Markatta är en sympatisk sagoapa som på sitt eget sätt vill hjälpa mänskligheten. Ett passande val tycker vi fortfarande.

Med denna historia gick jag till teckningsläraren på skolan där jag vikarierade och bad om hjälp. Den illustration hon gjorde åt oss ligger till grund för den du idag ser på våra etiketter. Så än en gång; Tack Tina!

1989 flyttade vi till vår nuvarande adress - Hjälmarsberg. Från början hade vi all verksamhet på 500 m2 och idag är vi på väg att växa ur de 3600 m2 som vi utökat till under åren.

Flygfoto

Det började med tre resväskor. Och än idag räcker det fortfarande gott!

Sökandet efter nya spännande varor har tagit mig på resor över hela världen, bl.a. Japan, Kina, Australien och USA. Där har jag träffat våra hängivna leverantörer, som är totalt engagerade i sina produkter. När jag är ute och besöker olika producenter runtom i världen så tar jag alltid med mig några tomma resväskor hemifrån. Jag vet av erfarenhet att det finns så mycket gott därute som jag vill ta med mig hem. Så började det redan 1983 när jag åkte hem från London med tre proppfulla väskor med alger och miso. Idag är det andra ekologiska godsaker och nyheter som är mer eller mindre okända för svenskarna. Eftersom jag känner mig som en omvänd missionär så samlar jag nyfiket på mig ekologiska produkter som kan vara av intresse och ser om det är något för andra här hemma. Så började Kung Markatta och på den vägen är det fortfarande.

Redan i början på 80-talet upptäckte jag quinoa och hur gott det är. För att inte nämna hur nyttigt och användbart det är. Och ännu bättre blev det när vi lyckades hitta en leverantör som var FairTrade-certifierad. Ungefär samtidigt hittade jag av en ren slump familjen Lundberg i Kalifornien som odlade ekologiskt ris och som blev vår leverantör.

Under åren som gått har jag samlat på mig massor av minnen och träffat så många underbara människor. Ett gott liv helt enkelt. Jag och mina kollegor på Kung Markatta är fortfarande lika nyfikna på nya smaker och råvaror.

Symboler i all ära. Men nu är det hög tid att agera!

När KRAV-märkningen kom till i mitten på 80-talet var det naturligt för oss att haka på. Det behövdes då en symbol som hjälpte konsumenterna att hitta de få produkter som var ekologiska. Idag är det något som vi alla tar för självklart.

Samma sak börjar gälla för FairTrade (Rättvisemärkt) som visar vilka produkter du kan njuta av med extra gott samvete. Själv har jag drivit dessa frågor aktivt i vår bransch. Så aktivt att jag har utsetts till hedersspråkrör för KRAV, med rätt att säga vad jag tycker. Därför säger jag att märken och symboler som leder alla matintresserade svenskar att hitta rätt produkter är bra, men det räcker inte idag. Vi som företag måste ta ett större ansvar. Därför är jag både glad och stolt över att vi på Kung Markatta numera klimatkompenserar våra transporter. Det är det minsta vi kan göra. I alla fall idag. Vi på Kung Markatta är först bland svenska livsmedelsföretag med att klimatkompensera för alla våra transporter.

Vi som företag måste ta ett större ansvar!