Meny

Alltid mer på köpet

Vi kämpar för mycket mer än bara ekologi. Mänskliga rättigheter, socialt ansvar och renare grundvatten till exempel.

Vissa undrar varför våra produkter kostar som de gör. Därför är det viktigt att berätta vad vi faktiskt uträttar. Att social rättvisa och klimatarbete går hand i hand. Och att riktigt god mat också handlar om riktigt gott samvete. Av den anledningen jobbar vi med en rad märkningar som tar ansvar för hela produktionskedjan.

Vill du hjälpa oss i kampen för en godare värld? Det är i vardagen det händer, bland kastruller och dagishämtningar, tvättider och jobbmöten. Och i affären, när du handlar din middag. Med våra produkter kan du göra skillnad.  

Läs mer här nedan om våra märkningar och handla med gott samvete.

KRAV Många känner till att Krav-märket garanterar en ekologisk produkt. Färre vet att det är också är en organisation som kämpar för att öka antalet ekologiska odlingar, skapa bättre djurhållning samt ett mer hållbart fiske. Och hur många vet att Krav även:

- sprider information om ekologi

- kontrollerar klimatpåverkan

- motverkar brott mot mänskliga rättigheter

- ser till att barn under 15 år inte anställs

- ser till att de som är under 18 år har möjlighet till grundläggande utbildning

- ser till att anställda kan organisera sig och förhandla kollektivt

- motverkar diskriminering och tvångsarbete

- ser till att lönen är över lagstadgad minimum

EU-Ekologisk Självklart är alla Kung Markattas produkter märkta med EU-ekologiskt. Det betyder att de är godkända av EU:s gemensamma regelverk kring ekologi. Bra att veta om den här märkningen är att den även:

- ser till att lagstiftningen följs

- satsar på policyarbete

- ser till att EU-regler för eko-produktion och handel följs

- arbetar för en europeisk handlingsplan

- kontrollerar data och statistik

- erbjuder expertrådgivning

- kontrollerar livsmedelskvaliteten

- jobbar för bra djurhållning och hållbart fiske

Fairtrade Våra Fairtrade-märkta produkter hjälper odlare och anställda i fattiga länder att förbättra sina liv och sin arbetssituation. Det sker bland annat genom rättvisa handelsavtal och möjlighet till entreprenörskap. Men Fairtrade gör även detta:

- främjar mänskliga rättigheter och motverkar fattigdom

- garanterar miljövänlig odling och produktion

- skapar möjlighet till anställningsavtal, övertidsersättning och föräldraledighet

- ger möjlighet att organisera sig fackligt

- jobbar för skäliga råvarupriser

- ger möjlighet till hälsovård, utbildning och demokratiutveckling

- motverkar diskriminering och främjar jämställdhet

- sätter stopp för skadliga bekämpningsmedel och tar ansvar för grund- och ytvatten, utrotningshotade arter, biologisk mångfald och känsliga naturområden

Ä-märket Märkningen Äkta Vara drivs av en förening med samma namn, och de sätter bara sin kvalitetsstämpel på livsmedel fria från tillsatser*. Ä-märkningen bidrar till en allmän sanering av tillsatser i livsmedelssortimentet, och gynnar de producenter som framställer produkter med traditionellt innehåll. Det betyder att livsmedlet motsvarar det du kan förvänta dig. Vaniljglass till exempel bör ju rimligtvis innehålla grädde, socker, ägg och vanilj, och inte en massa andra konstigheter. Äkta Vara innebär även att produkten:

- är fri från e-nummer, aromämnen och onödiga industriella ingredienser

- är fri från tillsatser av vitaminer och andra näringsämnen

- är fri från vilseledande beteckning eller marknadsföring

- innehåller hög halt av de karaktärsgivande råvarorna i produkten

*Förutom fruktpektin och bakpulver.

Klimatkompenserat För att du ska slippa välja mellan ekologiskt och närproducerat har Kung Markatta sedan 2009 klimatkompenserat alla transporter från våra producenter till oss i Sverige. Vi arbetar också med att minska koldioxidutsläppen genom att optimera frakten. Det innebär att vi försöker använda tåg och båt istället för lastbil och flyg. Idag fraktas till exempel alla våra förpackningar med tomater och bönor via tåg från Italien till Sverige. Vi är inte riktigt i mål med att hitta de allra miljövänligaste alternativen i alla transportled. Därför har vi valt att kompensera dessa delar genom att skänka pengar till trädplantering. Tillväxten av skog har god effekt på miljön, motverkar erosion och bidrar till biologisk mångfald.

 

KRAV - för ett himla liv!

Det börjar med Fairtrade: