Meny

Ologiska och onödiga tillsatser

E-nummer hit och E-nummer dit. Du vill nog gärna komma undan onödiga tillsatser, men är det ens möjligt? Man kan undra varför mat inte bara kan få smaka och se ut som den är.

Jo, tillsatser används ofta för att det blir billigare. Färgämnen som får mat att se godare ut kan till exempel dölja dåliga råvaror. Smakförstärkare kan ersätta dyrare äkta råvaror. Billigare för dig. Men tyvärr ofta ohälsosamt. Till exempel färgar man mat med E110 som kan ge upphov till astmaanfall och misstänks orsaka hyperaktivitet hos barn. E950 gör maten 130-200 gånger sötare än vanligt socker. Till och med produkter som vi tror är helt naturliga, som fisk och färskt kött, kan innehålla onödiga tillsatser. Visst är det sorgligt.

Orange aprikoser har svaveloxiderats för behålla färgen. Välj naturligt bruna och eko-logiska istället!

Men du kan komma undan flera av de onödiga tillsatserna utan att gå runt med ett E-lexikon. Ett enkelt sätt är att äta ekologiskt. Börja med att byta ut några av dina varor i matpåsen. Till exempel de krossade tomaterna eller olivoljan. Det kostar lite mer, men ju fler vi blir som äter ekologiskt desto billigare kommer dessa varor bli i framtiden. Logiskt eller hur?

För oss är det logiskt att våra produkter inte ska vara dåliga för dig. Därför innehåller våra livsmedel inga onödiga tillsatser.

Tänk logiskt. Tänk eko-logiskt.