Meny

Välj ekologiskt

Ekologiskt smakar godare

Vi på Kung Markatta tycker att mat smakar allra godast när den tillagas med omsorg, av ekologiska råvaror, som fått växa och mogna i sin egen takt. Ekologiska råvaror växer i riktig jord, och de varken konstgödslas eller besprutas med kemikalier, vilket ger alla de naturligt goda smakerna en bra chans att utvecklas. När man lagar mat av ingredienser med äkta, rena smaker behöver man inga konstgjorda tillsatser för att det ska smaka bra.

Byt till eko

Naturskyddsföreningen driver kampanjen #byttilleko och har i samband med det skapat filmen nedan. Vi tycker att den är jätterolig och att den även på ett tydligt sätt visar att det inte behöver vara så svårt att göra vardagen lite mer ekologisk! Byt till eko du med!

O-ekologiskt. Vad är det för något? Komikerduon Anders & Måns reder ut begreppet. De tar hjälp av ett äpple, din plånbok, blommor och bin

Ekologiskt är näringsrikt

Fler och fler forskarrapporter visar på näringsfördelar med ekologisk odling. En ny studie från Brasilien visar till exempel att ekologiskt odlade tomater innehåller mer c-vitaminer och andra hälsosamma ämnen såsom flavonoider.

Så när du väljer ekologiskt får du både god och hälsosam mat. Bättre kan det knappast bli!

Ekologiskt är bättre för miljön

Ekologisk odling sker utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. I stället tar man hjälp av det som naturen har att erbjuda i form av solenergi och naturliga mikroorganismer. Miljön och de människor som arbetar med odlingen mår bättre. Bekämpningsmedel som används i konventionella jordbruk försvinner inte, utan tar vägen någonstans. Studier har visat att rester av bekämpningsmedel kan lagras i kroppen.

Aprikoser på riktigt

Våra ekologiska aprikoser är brunare i färgen än konventionellt odlade aprikoser. Det beror på att konventionella aprikoser behandlas med svaveldioxid som bleker dem till en mer aptitlig, orange färg. Samtidigt förlorar de mycket i smak. Kung Markattas aprikoser är kanske inte lika vackra att se på, men de är underbart goda.

Testa att klippa ett par aprikoser över morgonfilen eller gröten för en hälsosam start på dagen.

Naturligt goda tomater

Våra tomater odlas i Italien efter traditionella ekologiska jordbruksmetoder. De får växa under den italienska solen och plockas när de är fullmogna. När tidningen Råd och Rön testade tomatkonserver i nr 8 2011 hamnade Kung Markattas Krossade Tomater på delad förstaplats, tack vare den fylliga smaken och den djupröda färgen.

Drygt 200 produkter finns med Kung Markattas varumärke. Alla är smaktestade av oss och garanterat ekologiska. Vi hoppas att du också ska tycka om dem.