Meny
framtidens-julbord-temahead.jpg
Kung Markatta
Framtidens julbord är grönt! Inspireras av våra vegetariska julrecept här.

Julens vegetariska recept

Visst är det på tiden att låta julbordet ta steget in i framtiden? Våga prova något nytt i år och överraska med nya härliga smaker, färger och råvaror. Tänk vegetariskt, grönt och klimatsmart. Bjud på vegetariska julbollar med smakrika julkryddor istället för traditionella köttbullar. Frossa i sallad av kål, vinteräpplen och söta ekologiska russin. Och varför inte byta ut julskinkan mot senapsgriljerad kålrot? 

Den riktigt goda maten är inte bara ljuvlig för gommen utan god också för vår hälsa och miljö, så var med och skapa nya mattraditioner den här julen! För visst är det dags med en ny twist på julbordet? Låt julkryddorna ta plats i vegetariska recept och hitta nya favoriter. Med lite fantasi och inspiration blir tofu eller aubergine till inlagd sill, malda sötmandlar till köttbullar eller kålrot till julskinka. 

Önskas ett glutenfritt vegetariskt julbord har vi juligt fröknäcke, glutenfri mjuk pepparkaka och krispiga pepparkakor med mandelmjöl. I våra vegetariska "köttbullar" byter du bara till glutenfritt ströbröd. 

Och du har väl inte missat grönkålen som gjort succé de senaste jularna? Grönkålschips, grönkålssallad och en värmande grönkålssoppa i mellandagarna. Underbart! 

En riktigt god, grön jul önskar vi på Kung Markatta.

Byt animaliskt mot vegetariskt!

Kärleken till den traditionella julmaten är djupt rotad. Men steget till ett grönare julbord behöver inte vara så dramatiskt. Här följer några smarta och goda tips på hur du enkelt byter ut kött, fisk och mejeriprodukter i julmaten, men bibehåller julens alla smaker och texturer.

  • Byt mjölken i risgrynsgröten mot kokosmjölk eller annan växtbaserad dryck. 
  • Vispa den tjocka delen av skiktad kokosgrädde och rör ner i din Ris à la Malta, eller prova vispbar sojagrädde. 
  • En senapsgriljerad kålrot som kokats med buljong och kryddpeppar är ett smart och gott alternativ till julskinkan.
  • Julens köttbullar blir ännu godare med sojafärs, malda nötter eller frön istället för köttfärs. 
  • Skär aubergine i "sill-formade" bitar och lägg in i samma ättikslag som den traditionella sillen.
  • Umamibuljong blir underbar till dopp-i-grytan.
  • Bred nötsmör på brödet och kexen istället för smör och leverpastej.
  • Belugalinser kokta med spirulinapulver blir en ljuvlig caviar med smak av salta hav.

Har du fler tips på vegetarisk julmat? Dela med dig på vår Facebook-sida!

Julens godaste vegetariska recept

Här har vi samlat alla våra bästa gröna julrecept som garanterat kommer att både överraska och uppskattas av dina gäster i jul. 

Julens riktigt goda produkter