Frågor Och Svar

FAQ

Kokosfettet har en naturlig smältpunkt vid ca 23 grader. Så beroende på vilken temperatur det är samt hur man förvarar kokosoljan så kan konsistensen skilja sig åt för varje gång. Är det till exempel varmt och mer än 23 grader, smälter kokosfettet om det passerat sin naturliga smältpunkt. Konsistensen blir då att produkten upplevs mer vattning än vanligt.
Om man öppnar en burk som tex har varit i kylen eller i ett kallt skafferi så kommer produkten att vara mer skiktad dvs vatten för sig och kokosfett för sig. Detta beror på att kokosfettet då har stelnat.
Vår kokosgrädde/kokosmjölk kan i vissa fall upplevas som grynig. Detta beror på att vi inte tillsätter emulgeringsmedel. Därför kan det hända att kokosmjölken/kokosgrädden koagulerar när den utsätts för värmebehandlingen vid 125 C. De koagulerade partiklarna är geléartade och kan ha ett gråaktigt utseende. Produkten förvärms för att försöka minimera gelébildning. Det är inget fel på produkten utan ett naturligt fenomen. Gelépartiklarna ska försvinna när produkten omrörs och skakas väl. Om vi tillsätter emulgeringsmedel till produkten försvinner problemet. Men vi vill bevara produktens naturliga egenskaper och har därför valt att inte tillsätta emulgeringsmedel.
Midsona har tagit del av Råd & Röns test 21 februari på krossade tomater där förekomst av bisfenol A påvisats i en batch av Kung Markatta Krossade Tomater 400g, som förpackas i konservburk. Midsona har som krav att bisfenol A inte ska finnas i material i kontakt med livsmedel och bisfenol A började fasas ut från Kung Markattas förpackningar i slutet av 2014. Våra leverantörer tillsätter inte heller avsiktligen bisfenol A i konservburkarna. Mängden som påvisades i testet (3,4µg/kg) är långt under det lagstadgade gränsvärdet (50 µg/kg) för hur mycket bisfenol A från livsmedelsförpackningar som får migrera till livsmedlet. Enligt Livsmedelsverket finns det ingen anledning att vara orolig om man ätit burktomat med bisfenol A eftersom det inte lagras i kroppen utan försvinner ganska snabbt. Midsona har som mission att hjälpa människor till ett sundare liv i vardagen och det gör vi inga avkall på och vi har därför inlett ett projekt att gå över till tetraförpackning.
Det är delar av vinägermodern som syns och är helt ofarligt. Vinägermoder används för att starta processen som omvandlar äppelcidern till vinäger och kan komma med i varierande grad. Många letar efter flaskor med mycket "mamma" kvar, eftersom den innehåller något mer enzymer än då den filtreras bort.
Vår ofiltrerade äppelcidervinäger är opastöriserad.
Det går åt ungefär 1 kg rödbetor för att tillverka Kung Markattas Rödbetsjuice 750 ml.
Det ska alltid framgå på emballagen om en produkt innehåller en allergen. Du kan i ingredienslistan se vilka råvaror produkten bestå av och eventuella allergener står skrivet med versaler, fetstil eller kursivt. Utöver det ska det alltid stå om produkten innehåller spår av allergener. Detta ska i så fall stå på förpackningen tillsammans med ingredienslistan.
Vi har som ambition att så långt som möjligt ange på vår hemsida vilket ursprung våra produkter har. Ibland kan tvingas ta råvaror från olika länder på grund av brist hos vår primära leverantör. Vi vill i dessa fall inte riskera att ha felaktig information på produkterna. Ekologiska råvaror är inte tillgängliga i samma grad som konventionella och är ofta mer ömtåliga när det gäller leverans p.g.a. skörd, väderförhållanden m.m. På produkterna skriver vi alltid om råvaran är från EU eller icke-EU och vi använder även den ekologiska märkningen EU-lövet.
Som livsmedelsproducerande företag ska vi informera våra kunder om det kan vara spår av ingredienser (allergener) i våra produkter som inte direkt framgår av ingredienslistan.
Oljan på toppen av tahinin och nötsmör kommer ifrån oljeextrakt från produkten. Om man rör om i produkten innan användning kommer oljan blanda sig med den resterande massan.
Det finns inte palmolja i Kung Markattas produkter.
Sedan 2009 klimatkompenserar vi, som första företag i dagligvarubranschen, alla våra transporter som är nödvändiga för att importera de ekologiskt odlade godsaker som vi tar in från världens alla hörn. Vi kompenserar också transporten som för varorna ut till våra kunder. Parallellt med detta arbetar vi aktivt med att fortsätta minska våra faktiska koldioxidutsläpp genom att optimera våra transporter. Vi väljer t.ex. tåg och båt, där det är möjligt, istället för lastbil och flyg.
Midsona har tagit del av Råd & Röns test, 21 februari 2024, på krossade tomater där förekomst av bisfenol A påvisats i en batch av Kung Markatta Krossade Tomater 400g, som förpackas i konservburk. Midsona har som krav att bisfenol A inte ska finnas i material i kontakt med livsmedel och bisfenol A började fasas ut från Kung Markattas förpackningar i slutet av 2014. Våra leverantörer tillsätter inte heller avsiktligen bisfenol A i konservburkarna. Mängden som påvisades i testet (3,4µg/kg) är långt under det lagstadgade gränsvärdet (50 µg/kg) för hur mycket bisfenol A från livsmedelsförpackningar som får migrera till livsmedlet. Enligt Livsmedelsverket finns det ingen anledning att vara orolig om man ätit burktomat med bisfenol A eftersom det inte lagras i kroppen utan försvinner ganska snabbt. I mars 2025 lanserade vi våra Krossade Tomater i tetra. Läs mer här!