Meny

Kung Markattas buljong

Kung Markattas buljong

Vi har fått mycket ros i samband med lanseringen av vår ekologiska buljong - det verkar ha varit en efterlängtad produkt! Men det har även uppstått en del frågor angående ingrediensen jästextrakt. För att besvara dem och för att vi tänker oss att det kan vara intressant för fler att ta del av vårt resonemang, har vi följande uttalande:

Vi på Kung Markatta arbetar för att erbjuda så goda, rena produkter som möjligt. I samband med framtagandet av våra nya buljonger, undersökte vi möjligheterna att ta fram buljonger utan tillsats av jästextrakt. Vi har hittills inte lyckats hitta en buljong utan jästextrakt som fyller de krav vi har. Syftet med en buljong, anser vi, är att sätta krydda på maten, dvs. fungera som en smakhöjande ingrediens. Våra tankar har gått i riktning: Utan smak- ingen buljong. Våra buljonger innehåller alltså jästextrakt, men är helt fria från natriumglutamat (E621). De har även en hög andel av grönsaker, kött och kyckling och är självklart ekologiska.

Visst är det så att det bästa vore om man alltid kunde koka ihop buljong själv, från grunden – men det är inte alla som kan, vill eller har tid med det.

Vi har även varit i kontakt med KRAV om deras syn på jästextrakt och de säger så här:

”Om vi börjar med tillåtligheten så säger KRAVs regler:

– Jäst hör till de ingredienser som undantas från att vara KRAV-certifierade (regel 9.1).
– Konventionella ingredienser får inte framställas med processer som inte är tillåtna enligt regel 9.3

Jästextrakt är alltså ok om det inte är framtaget med otillåtna processer.

Det som gör jästextraktet kontroversiellt i vissa ögon är att det anses att man använder det i stället för tillsatsen natriumglutamat E621 som är en omdiskuterad smakförstärkare i konventionell livsmedelsförädling.

Vår inställning är att jästextraktet används som krydda (det är väl samma som smakförstärkare i grunden) och att det är en naturlig produkt. Visst, den innehåller glutaminsyra och dess salter (glutamater). Det gör alla levande celler eftersom glutaminsyra med salter är en av de aminosyror som finns naturligt i högst halt i alla levande celler (inklusive våra). Den är ett centralt ämne i hela metabolismen av aminosyror och proteiner i cellerna och inte på något sätt naturfrämmande eller syntetisk.

Jästextrakt är ett väl beprövat livsmedel som under lång tid har givits dagligen till barn i England med flera länder under beteckningen Marmite. Marmite ges som vitamintillskott lika självklart som fiskolja till barn i Norge och tidigare även Sverige.

Det blev ingen lång utredning men jag tycker detta är vad som behöver och kan anföras i frågan."

Med vänlig hälsning

Lars Hällbom
Chef regler/konsument

Visst är det så att det bästa vore om man alltid kunde koka ihop buljong själv, från grunden – men det är inte alla som kan, vill eller har tid med det.Dessa konsumenter vill vi därför kunna erbjuda våra ekologiska buljonger, som vi anser vara bra produkter. De är naturliga dvs. helt fria från kemiska och syntetiska tillsatser, och de är framställda med biologiska processer.

// Vännerna på Kung Markatta

Alla kategorier

Arkiv

Kung Markatta på Twitter

Kung Markatta på Facebook