Behöver du vegetarisk inspiration till sommarens grillkvällar? Sugen på nya smaksensationer? Då har du kommit helt rätt! Kungen av ekologiskt bjuder på jordens godaste recept för dig som vill grilla både vegetariskt och klimatsmart. Vi visar hur naturligt gott det smakar med bönor, linser, tofu och sojafärs. Inte minst tillsammans med våra grillsåser! Toppa kvällen med att servera grillad frukt som dessert. Du kan grilla allt från ananas, banan, kiwi, päron!

Längst ner på sidan hittar du recept på vegetariska grillspett, burgare, grillad sallad och söta fruktspett.

GOD GRILLAFTON!

Att äta vegetariskt är en av de största insatserna du som individ kan göra för vårt klimat.* Därför har vi på Kung Markatta tillsammans med Green Kitchen Stories skapat en klimatsmart vegetarisk grillskola. Här hittar du goda och originella recept som kommer att fresta också den mest envisa köttätare, samt några enkla knep du kan ta till för att göra grillaftonen till en riktigt klimatsmart kväll.

Lektion 1. VEGETARISKA BURGARE

Hamburgaren är en riktig grillklassiker och går alldeles utmärkt att göra i en vegetarisk version. Tricket är att få till en riktigt saftig och smakrik burgare som håller ihop på grillen. Det löser du med bland annat rödbeta, havregryn och potatismjöl. Servera gärna med Kung Markattas rökiga barbecuesås och grillad sallad som tillbehör (receptet hittar du i lektion 3). Smaklig spis!

Grilla som en klimatarian

Vill du grilla som en klimatarian lägger du grönt på grillen och följer de här fyra enkla tipsen. Lycka till!

 

1. Välj miljövänliga grillar och miljömärkt kol. Undvik gasol- och engångsgrillen!

2. Skippa tändvätskan - eltändare, skortstensständare eller tändpapper går minst lika bra. 

3. Gör rent efter dig och undvik kemikalier när du rensar grillen. 

4. Grilla vegetariskt. Köttproduktionen innebär stora belastningar på vårt ekosystem. Bättre att vi äter grönsakerna och sojan direkt. Grilla grönt!

Lektion 2. TORRGRILLA GRÖNSAKER

Det finns flera olika sätt att grilla grönsaker - marinera, pensla med olja eller torrgrilla. När du torrgrillar så behåller grönsakerna sin saftighet och oljan behåller sina nyttiga ämnen. Använd Kung Markatta Olivolja Extra Virgin och en vinäger med mycket smak. Gott och smart!

Lektion 3. GRILLA SALLAD

Visste du att man kan grilla sallad? Jo, det är sant – och snabbt går det också. Servera salladen tillsammans med en dressing och vår goda dijongranola för en fantastisk smaksensation. Grillad romansallad är ett perfekt tillbehör på grillfesten, vare sig du äter kött eller inte. Smaklig måltid!

Tre tips för grillade grönsaker!

Trött på torra svampspett, svedda paprikor och lökbitar som trillar genom gallret? Green Kitchen Stories tips hjälper dig att grilla grönsaker!

1. Förkoka. Hårda grönsaker som potatis och rödbetor kan behöva förkokas i några minuter. Halvera sedan och grilla med snittytan på gallret. Detta förkortar även grilltiden!

2. Mindre bitar. Små grönsaker och lösa bitar kan antingen träs på spett eller läggas på ett mer finmaskigt grillgaller, så att de inte ramlar ner på glöden.

3. Tillbehör. Kombinera den grillade smaken med tillbehör som exempelvis avokado, såser och ost. Det är mixen av något kallt och krämigt tillsammans med det varma och rostade som blir så gott. Tillbehör gör underverk!

Lektion 4. GRILLA FLATBREAD

Det kan vara svårt att variera sig vid grillen, det gäller både köttätare och vegetarianer. Därför vill vi tipsa dig om grillade flatbread! De är lätta att laga, godare än pizza och du kan toppa med precis vad du vill. Här lär du dig att svänga ihop grillkvällens stora succé. Mums!

Olika grillmetoder

Även om det enklaste sättet – att pensla med lite olja och strö över salt – fungerar för de flesta grönsaker, finns det flera metoder för att framhäva olika smaker och effekter.

1. Glaze. En glaze ger grönsakerna en söt och karamelliserad yta. Kan penslas på kort tid innan grillning. Passar bra för exempelvis blomkålskotletter.

2. Marinad. En marinad används för att få smakerna att tränga in i det som ska grillas. Marinera i minst 20 minuter, men gärna längre. Tofu passar bra att marinera eftersom den lätt suger upp andra smaker.

3. Torrgrilla. Lägg grönsakerna på grillen utan olja eller marinad. När de fått grillränder och blivit lagom tillagade, vänder du dem i en dressing.

4. Rimma. Precis som man kan salta kött för att det ska bli mörare innan grillning, kan metoden användas på grönsaker. Tjockare bladgrönsaker som kål kan med fördel rimmas med salt för att luckras upp innan de grillas.

VÅRA GRILLRECEPT

Filter

Valda filter

Inga filter valda