Vill du ha vegetarisk inspiration till sommarens grillkvällar? Då har du kommit helt rätt. Här bjuder vi på härliga recept för dig som vill grilla vegetariskt och klimatsmart. Vad sägs om nygrillade burgare med goda tillbehör, du kan också laga egna biffar och grilla marinerad tofu, svamp och fräscha grönsaker - här hittar du smarriga recept!

Avsluta kvällen med att servera grillad frukt som dessert. Du kan grilla allt från ananas till banan, kiwi och päron.

GOD GRILLAFTON!

Att äta vegetariskt är en av de största insatserna du som individ kan göra för vårt klimat. Vi vill att det ska vara enkelt att grilla vegetariskt och tipsar om hur du grillar klimatsmart och ger recept som kommer att fresta också den mest envisa köttätare. Kombinationen av biffar, burgare, grönsaker och sallader bäddar för en riktigt härlig, klimatsmart grillkväll!

Grilla som en klimatarian

Vill du grilla som en klimatarian lägger du grönt på grillen och följer de här fyra enkla tipsen. Lycka till! 

1. Välj miljövänliga grillar och miljömärkt kol. Undvik gasol- och engångsgrillen!

2. Skippa tändvätskan - eltändare, skortstensständare eller tändpapper går minst lika bra. 

3. Gör rent efter dig och undvik kemikalier när du rensar grillen. 

4. Grilla vegetariskt. Det gör stor skillnad om du lägger vegetariskt protein eller grönsaker istället för klassiskt nötkött på grillgallret. Grilla grönt!

Tre tips för grillade grönsaker!

1. Förkoka. Hårda grönsaker som potatis och rödbetor kan behöva förkokas i några minuter. Halvera sedan och grilla med snittytan på gallret. Detta förkortar även grilltiden!

2. Mindre bitar. Små grönsaker och lösa bitar kan antingen träs på spett eller läggas på ett mer finmaskigt grillgaller, så att de inte ramlar ner på glöden.

3. Tillbehör. Kombinera den grillade smaken med tillbehör som exempelvis avokado, såser och ost. Det är mixen av något kallt och krämigt tillsammans med det varma och rostade som blir så gott. Tillbehör gör underverk!

Olika grillmetoder

Även om det enklaste sättet – att pensla med lite olja och strö över salt – fungerar för de flesta grönsaker, finns det flera metoder för att framhäva olika smaker och effekter.

1. Glaze. En glaze ger grönsakerna en söt och karamelliserad yta. Kan penslas på kort tid innan grillning. Passar bra för exempelvis blomkålskotletter.

2. Marinad. En marinad används för att få smakerna att tränga in i det som ska grillas. Marinera i minst 20 minuter, men gärna längre. Tofu passar bra att marinera eftersom den lätt suger upp andra smaker.

3. Torrgrilla. Lägg grönsakerna på grillen utan olja eller marinad. När de fått grillränder och blivit lagom tillagade, vänder du dem i en dressing.

4. Rimma. Precis som man kan salta kött för att det ska bli mörare innan grillning, kan metoden användas på grönsaker. Tjockare bladgrönsaker som kål kan med fördel rimmas med salt för att luckras upp innan de grillas.

Burgare med fetaostkräm

Burgare går utmärkt att grilla! Så här gör man en härlig vegetarisk burgare med grillad nektarin, avokadoröra och fetaostkräm:

  • Tänd grillen. Gör avokadoröran genom att tärna en avokado och lägg i en skål tillsammans med 2 msk olivolja, 1 msk citronjuice, en liten finhackad vitlöksklyfta, 2 nävar blandad finhackad mynta och persilja, och en stor nypa salt. 
  • Dags för fetaostkrämen! Smula 1 paket fetaost och rör ihop med citronzest, två matskedar turkisk yoghurt, en nypa salt och lite svartpeppar. 
  • Pensla biffarna med olja och lägg på grillen. Kärna ur 1 nektarin och skär i tjocka skivor som du lägger snabbt på grillen. Vänd biffarna och låt även bröden få lite färg.
  • Montera burgaren så här: Börja med brödet, lägg sedan på späda grönkålsskott eller babyspenat, en stor klick fetaostkräm, en biff, avokadoröra, två nektarinskivor, tunt skivade rädisor, groddar och på med locket. Tryck ihop och njut. 

grilled_burger800x533.jpg

VÅRA GRILLRECEPT

Filter

Valda filter

Inga filter valda