Visste du att alla Kung Markattas recept är vegetariska eller lakto-ovo-vegetariska? På den här sidan hittar du några av våra mest populära recept på vegetariska grytor, snabblagade vardagsmiddagar och andra goda rätter.

Vill du äta mer vegetariskt med tanke på hälsan eller klimatet, eller både och? Kanske undrar du vad tempeh är eller hur man bäst tillagar tofu? Här reder vi ut begreppen och tipsar om hur du sätter ihop en god måltid utan kött.

Visste du att genomsnittssvensken äter nästan dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet? Produktionen av kött leder till stora utsläpp av växthusgaser och att äta mer vegetarisk mat minskar vårt klimatavtryck.

Men som kött-sås-och-potatis-människa kan det vara svårt att komma igång att äta vegetariskt, trots att ambitionen finns där. Tänk så här – du måste inte ta steget fullt ut på en gång. En köttfri dag i veckan är en bra början. Och när man väl har börjat äta vegetariskt är det lätt att utöka menyn och äta grönt flera dagar i veckan.

Vardagsfavoriter med biffar och burgare

Ett bra tips är att laga en favoriträtt och ersätta köttet mot vegetariskt protein. Prova våra goda vegetariska biffar, exempelvis jordnötsbiffar eller solrosburgare. Tofu är jättebra att använda istället för fisk i olika rätter, och både kött och kycklingbitar kan du ersätta med Kung Markattas tempeh eller tofu.

Älskar du burgare? Då måste du prova vår nya seitanburgare med shiitakesvamp! Den har så fyllig smak med umamikänsla att den lever upp även till köttälskarens krav på en riktigt god burgare.

Vill du inte gå hela vägen kan du minska mängden kött genom att blanda i kokta röda linser i färsen när du gör biffar, tacos, paj eller köttfärssås. Röda linser har liknande konsistens som färs och tillför både proteiner och en god mustig smak.

Seitanburgare600x400.jpg

Tofu i god marinad

Tofu används flitigt i matlagningen istället för kött. Det fiffiga med både tofu och tempeh är nämligen att de lätt drar åt sig andra smaker, så när du lägger dem i kryddiga marinader blir det hur gott som helst! Om du steker eller friterar tofun blir ytan krispigt gyllenbrun. Prova till exempel den här tofutacon eller en röd currygryta till fredagskvällen!
Mjukare tofu kallas ofta silkestofu och är härligt len i sin konsistens. Den är perfekt för att ersätta grädde i krämiga såser eller i smoothies och här används den i en smarrig vegansk chokladmousse. 

Upptäck tempeh – ett gott veganskt alternativ

Tempeh kommer ursprungligen från soliga Java och är gjort av fermenterade baljväxter. I vårt sortiment finns tempeh gjord på kikärtor, antingen med naturell smak eller marinerad. Tempehs konsistens är fastare än tofu och du kan använda den för att ersätta kött i grytor, wok i pastasåser och mycket annat. Prova till exempel den här fantastiskt goda teriyaki-tempehn. Vill du prova att ersätta bacon kan du marinera tunna skivor av tempeh i liquid smoke som du sedan steker och har till en vegetarisk spaghetti carbonara.

tempeh600x400.jpg

Vegetariska favoriter

Filter

Valda filter

Inga filter valda