Visste du att alla Kung Markattas recept är vegetariska eller lakto-ovo-vegetariska? På den här sidan kan du inspireras av våra mest populära recept på vegetariska grytor, snabblagade vardagsmiddagar och andra inspirerande rätter som du tillagar enkelt med ekologiska ingredienser från Kung Markatta - allt från kokosmjölk till vegetariska biffar, kikärtor och andra baljväxter.

Vill du äta mer vegetariskt med tanke på hälsan eller klimatet, eller både och? Kanske undrar du hur man bäst tillagar tofu? Här reder vi ut begreppen och tipsar om hur du sätter ihop en god måltid utan kött.

Visste du att genomsnittssvensken äter nästan dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet? Produktionen av kött leder till stora utsläpp av växthusgaser och att äta mer vegetarisk mat minskar vårt klimatavtryck.

Men som kött-sås-och-potatis-människa kan det vara svårt att komma igång att äta vegetariskt, trots att ambitionen finns där. Tänk så här – du måste inte ta steget fullt ut på en gång. En köttfri dag i veckan är en bra början. Och när man väl har börjat äta vegetariskt är det lätt att utöka menyn och äta grönt flera dagar i veckan.

Vegetariska vardagsfavoriter 

Ett bra tips är att laga en favoriträtt och ersätta köttet mot vegetariskt protein. Tofu är jättebra att använda istället för fisk i olika rätter, och både kött och kycklingbitar kan du ersätta med Kung Markattas tofu.

Vill du inte gå hela vägen kan du minska mängden kött genom att blanda i kokta röda linser i färsen när du gör biffar, tacos, paj eller köttfärssås. Röda linser har liknande konsistens som färs och tillför både proteiner och en god mustig smak.

Seitanburgare600x400.jpg

Tofu i god marinad

Tofu används flitigt i matlagningen istället för kött. Det fiffiga med tofu är nämligen att de lätt drar åt sig andra smaker, så när du lägger dem i kryddiga marinader blir det hur gott som helst! Om du steker eller friterar tofun blir ytan krispigt gyllenbrun. Prova till exempel den här tofutacon eller en röd currygryta till fredagskvällen.

Vegetariska favoriter

Filter

Valda filter

Inga filter valda