Meny
Baba Ganoush

Baba Ganoush

Baba Ganoush är en aubergineröra som ett vanligt tillbehör vid meze. Rätten förekommer över hela Mellanöstern i varierande form. Röran äts gärna med pitabröd antingen som förrätt eller som tillbehör till grillad fisk eller kött.

Ingredienser

  • 2 - 4 st auberginer, (beroende på storlek)
  • 2 st vitlöksklyftor 
  • 2 msk färskpressad citron 
  • 2 msk Kung Markatta Tahini 
  • 3 msk Kung Markatta Neutral olja 
  • 1/2 tsk mald spiskummin 
  • 1 tsk salt 
  • 1 krm svartpeppar 
  • paprikapulver
  • ev chiliflakes

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 g. Slå ev. på grillelementet.
  2. Dela auberginerna på längden och pensla med olja. Grilla i mitten av ugnen ca 15-20 min. Håll ett litet öga på dem - de ska bli gyllene. Det gör ingenting om skalen blir lite brända.
  3. Låt auberginerna svalna lite och gröp sedan ur innanmätet och mosa ihop det med pressad citron, tahini, pressad vitlök och spiskummin. Detta kan göras för hand eller med mixer eller matberedare.
  4. Smaka av med olivolja, salt och peppar.
  5. Häll upp röran i en skål och garnera gärna med lite paprikapulver eller lite chiliflakes vid servering.

 

Kung Markatta Apa
Håller ca 1 vecka i kylen.

Receptet skapat av

Recept skapade och testade av oss på Kung Markatta.