
Halloumigratäng
Smakrik gratäng, med sälta av halloumi och kryddig tomatsås. Servera med en grönsallad. Minst lika god i lunchlådan dagen därpå!
Ingredienser
- 2 st zucchini
- Kung Markatta olivolja
- 1 kruka färsk basilika
- 10 st soltorkade tomater
- 1 pkt halloumi
- 1 dl färsk riven parmesan
- 1 dl gratängost
- Tomatsås:
- 1 gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- Kung Markattas olivolja
- 1 burk Kung Markattas krossade tomater
- 1-2 msk balsamvinäger
- (salt) och peppar
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader
- Hacka lök och vitlök och låt fräsa i olja tills de blir glansiga och mjuka, häll på balsamvinäger och rör om.
- Häll över en burk krossade tomater och låt puttra på medelvärme i 10-15 minuter så den reduceras.
- Under tiden skivar du zucchinin i ½ cm tjocka skivor och steker några minuter på varje sida i olivolja.
- Skiva halloumin och strimla tomaterna, riv basilikabladena i grova bitar.
- I en ugnsfast form varvar du sedan zucchinin, halloumin, de soltorkade tomaterna, basilikan och tomatsåsen ungefär som en lasagne, starta med zucchinin i botten.
- På toppen strör du parmesan och gratängost. Låt gratinera i mitten av ugnen under ca 15 minuter.
Serveras med en grönsallad