Meny
Halloumigratäng

Halloumigratäng

Smakrik gratäng, med sälta av halloumi och kryddig tomatsås. Servera med en grönsallad. Minst lika god i lunchlådan dagen därpå!

Ingredienser

  • 2 st zucchini
  • Kung Markatta olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 10 st soltorkade tomater
  • 1 pkt halloumi
  • 1 dl färsk riven parmesan
  • 1 dl gratängost
  •  
  • Tomatsås:
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Kung Markattas olivolja
  • 1 burk Kung Markattas krossade tomater
  • 1-2 msk balsamvinäger
  • (salt) och peppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader 
  2. Hacka lök och vitlök och låt fräsa i olja tills de blir glansiga och mjuka, häll på balsamvinäger och rör om.
  3. Häll över en burk krossade tomater och låt puttra på medelvärme i 10-15 minuter så den reduceras.
  4. Under tiden skivar du zucchinin i ½ cm tjocka skivor och steker några minuter på varje sida i olivolja.
  5. Skiva halloumin och strimla tomaterna, riv basilikabladena i grova bitar.
  6. I en ugnsfast form varvar du sedan zucchinin, halloumin, de soltorkade tomaterna, basilikan och tomatsåsen ungefär som en lasagne, starta med zucchinin i botten.
  7. På toppen strör du parmesan och gratängost. Låt gratinera i mitten av ugnen under ca 15 minuter. 

Serveras med en grönsallad

Receptet skapat av

Recept skapade och testade av oss på Kung Markatta.