Äppelkompott med knaprigt strövarsmul, växtyoghurt och kakaonibs

Efterrätt
15 min
Antal personer: 4
Strövarsmul är lika med barndomsminnen och skogsutflykter - men lika bra passar det som enkel dessert hemma. Servera med frukt- eller bärkompott efter säsong; här blir det en läcker äppelkompott med smak av kanel!

Ingredienser

Strövarsmul

1 dl havregryn
1 dl Kung Markatta Mandelmjöl
3 msk Kung Markatta Lönnsirap
2 msk Kung Markatta Kokosolja
1 nypa flingsalt

Äppelkompott

3 röda höstäpplen
2 msk vatten
2 msk Kung Markatta Lönnsirap
1/2 tsk kanel
1 nypa flingsalt

Till servering

2 dl fet växtyoghurt, exempelvis på havre eller kokos
2 msk Kung Markatta Kakaonibs

Instruktioner

Strövarsmul

Rosta havregryn och mandelmjöl i en torr, medelhet stekpanna i ett par minuter under omrörning, tills det börjar dofta nötigt. Häll i sirap, olja och en nypa salt, rör om och fräs i ytterligare ett 1-2 minuter, tills färgen blivit lätt gyllene.

Äppelkompott

Dela, kärna ur och tärna äpplena. Koka ihop med resten av ingredienserna till en bitig kompott.

Till servering

Servera kompotten toppad med strövarsmulet, en klick yoghurt och kakaonibs.

Tips

Passar även fint att strö över morgongröten eller yoghurten. Gör du lite extra kan det förvaras i en glasburk med tätslutande lock.

Relaterade produkter

Liknande recept