Grillade portabellosvampar med krämig kikärtsröra

Huvudrätt
60 min
Antal personer: 4
Grillade misomarinerade portabellosvampar med krämig kikärtsröra, toppad med rostade kikärter och torkad oregano

Ingredienser

4 st stora portabellosvampar
olivolja
torkad oregano
färska örter, som körvel, basilika och vattenkrasse

Krämig kikärtröra

2 msk olivolja
2 msk finhackad schalottenlök
1 msk finhackad vitlök
1 dl vegan grädde
2 msk rödvinvinäger
300 g kokta kikärter
flingsalt och svartpeppar

Misomarinad

4 msk neutral olja
2 msk mörk miso
2 msk tamarisoja
saften från ½ citron
1 msk rörsocker
1 vitlöksklyfta

Rostade kikärter

100 g kokta kikärter
1 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar

Instruktioner

Mixa alla ingredienser till marinaden med en stavmixer eller i en matberedare. Ansa svampen och skär den i 5 mm tjocka skivor. Lägg dem på ett bakplåtspapper och pensla med marinaden. Vänd och pensla andra sidan.
Häll en matsked olivolja i en kastrull och ställ den på medelvärme. Lägg i lök och vitlök och stek tills den är mjuk utan att den tar färg. Häll i vinägern och grädden och rör om några gånger. Tillsätt kikärterna, fortsätt röra så att allt blandas ordentligt, sänk värmen något och låt sjuda på låg värme i ca 5 minuter. Mixa den slät med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
Fortsätt med de rostade kikärterna. Lägg 100 g kikärter på hushållspapper så de torkar en aning. Lägg dem sedan i en bunke och tillsätt oljan, salt och peppar. Rosta kikärtorna antingen genom att slunga dem i en sil över glöden eller i ett jämt lager på bakplåtspapper i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
Tänd grillen och låt det bli fin och mjuk glöd. Grilla svampen på gallret, vänd och pensla då och då med lite mer av marinaden. När svampen börjar få en fin karamelliserad gyllenbrun yta är den färdig.

Liknande recept