Vegogrillbricka

Huvudrätt
45 min
Antal personer: 4
Låt gästerna fylla sina egna tallrikar från en imponerande grillbricka. Hemligheten för att få till en schyst grillbricka är att fylla den med en bra blandning av ingredienser – varma och kalla, söta och salta, knapriga och krämiga. 
Receptkreatör:

Ingredienser

Grillade grönsaker

1 aubergine
1 zucchini
10 sparrisstjälkar eller gröna bönor
1 knippe morötter
2 persikor eller nektariner
2 majskolvar
2 citroner

Kapris- och örtdressing

6 msk Kung Markatta Kapris
2 nävar basilika
1 pressad citron
1,5 dl Kung Markatta Kalamata Olivolja
salt & peppar

Couscous

2,5 dl Kung Markatta Couscous

Ajvar

2 röda paprikor
1 röd chili
0,5 dl Kung Markatta Solrosfrön, rostade
1 msk Kung Markatta Olivolja Extra Virgin
1 msk Kung Markatta Lönnsirap

Kalla tillbehör

Späda salladsblad
Avokado i skivor
Rädisor, tunt skivade
Kung Markatta Tamarimandlar
Kung Markatta Olivmix
Kung Markatta Torkade Aprikoser
Honungsmelon i skivor
Små lila vindruvor
Persilja
Mynta
Kung Markatta Kikärtor
Ajvar

Instruktioner

Kapris- och örtdressing

Hacka kapris och basilika och blanda med citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar. Blanda ett par matskedar dressing i couscousen och använd resten till att pensla grönsakerna med efter grillningen. 

Couscous

Koka couscousen enligt instruktionerna på förpackningen. Blanda i ett par matskedar av kapris- och örtdressingen.

Ajvar

Grilla 2 röda paprikor och 1 röd chili tills de blir mjuka och lite sotiga. Ta bort skal och kärnor och kör dem i en mixer tillsammans med rostade solrosfrön, olivolja och 1 msk lönnsirap. Supergott och perfekt på grillbrickan!

Torrgrilla grönsakerna

Skiva aubergine och zucchini på snedden i ca 0,5 cm tjocka, avlånga skivor. Skär bort den tjockaste delen av stjälken på sparrisen. Skala morötterna och dela dem på längden. Dela persikorna på hälften, ta ut kärnan och skiva i tjocka klyftor. Dela varje majskolv i två eller tre delar. Halvera citronerna.
Lägg grönsakerna och frukten på grillen på medelvärme utan lock. Grilltiden beror på hur varm grillen är och grönsakernas tjocklek, men vanligtvis behövs ca 4-5 min på varje sida. Aubergine och zucchini är klara när de blivit mjuka, tunnare och fått markerade ränder. Morötter kan bli sladdriga om de grillas för länge, ta hellre av dem lite tidigare, när de fortfarande är knapriga. Om några grönsaker blir färdiga innan de andra, flytta dem till ett ställe på grillen med lägre värme.
När allt är grillat, flytta till ett fat och pensla dem med dressingen. Lägg sedan upp på brickan. Fyll på med couscoussallad och alla de övriga ingredienserna - servera gärna i separata skålar på grillbrickan. 

Liknande recept