Hiratabröd - bao buns - med tofufyllning

Huvudrätt
>60 min
Antal personer: 6
Ångade hiratabröd är en japansk favorit som faktiskt inte är svåra att laga själv. Denna variant fylls med bland annat sallad, tofu som smaksatts på två olika sätt, krispiga picklade grönsaker, picklad rödlök och sesamfrön. Servera hiratabröden som drinktilltugg, till förrätt eller som en bufférätt.
Receptkreatör:

Ingredienser

Bröd

2 1/2 dl vatten (37 grader)
25 g jäst 3/4 tsk salt
2 msk Kung Markatta Rårörsocker
1/2 dl Kung Markatta Neutral Olja
6-7 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Kung Markatta Sesamolja eller Neutral Olja

Fyllning

2 förpackningar (á 270g) Tofu Naturell
1/2 dl Rökig Grillsås BBQ
1/2 dl Kung Markatta Äkta Japansk Tamari
1 tsk Sambal Oelek
Salt
Kung Markatta Neutral Olja
1 morot, strimlad
En bit rödkål, strimlad
1 rödlök, skivad
2 dl ättikssprit 12%
2 dl vatten
3/4 dl Kung Markatta Rårörsocker

Sallad

Salladslök, finhackad
1 avokado, i bitar
Limeklyftor
Kung Markatta Svarta Sesamfrön
Färsk koriander (alt persilja)
3/4 dl Vit Miso
1 tsk Kung Markatta Äkta Japansk Soja

Instruktioner

Bröd

Smula jästen och blanda med vattnet tills den löst sig.
Tillsätt salt, socker och olja och arbeta sedan in vetemjöl och bakpulver. Använd gärna en köksassistens eller arbeta kraftigt för hand.
Låt degen jäsa övertäckt cirka 1 timme.
Dela degen i cirka 17-20 bitar och kavla ut på mjölat bakbord tills de blir lite avlånga bitar.
Pensla halva med olja och vik över kanten.
Klipp bitar av bakplåtspapper och lägg bröden på dessa, låt jäsa till dubbel storlek (under handduk).
Ånga sedan bröden i ångkokare cirka 6-7 minuter eller med hjälp av ett durkslag över en kastrull med hett vatten.
Ha inte i för många bröd åt gången utan ånga i omgångar. Låt bröden svalna.

Fyllning

Skär tofun i långa stavar och marinera en förpackning tofu i bbq sås och den andra i tamarisås blandat med sambal oelek. Tillsätt salt.
Stek tofun krispig i oljan.
Förbered alla grönsaker.
Koka upp ättikssprit, vatten och socker och häll halva lagen över rödlöken och halva över den strimlade moroten och rödkålen.
Låt dra i minst 10 minuter men förbered gärna detta moment tidigare så de får dra längre.
Fyll hälften av bröden med sallad, tofu med bbq smak, picklad rödlök, avokado och koriander eller persilja.
Resterande bröd fylls med sallad, tofu med tamarismak, picklad morot och rödkål, salladslök och sesamfrön.
Blanda ihop soja med vit miso och ringla över eller servera i en skål vid sidan av.

Tips

Förbered gärna de picklade grönsakerna en dag innan servering.

Liknande recept