Müslibars med nötter & russin

45 min
Antal personer:
Energirka müslibars som är perfekta att ta med på utflykten eller äta som mellanmål.

Ingredienser

5 dl ekologiska havregryn
2 dl Kung Markatta Sötmandel
1 dl cashewnötter
1 dl Kung Markatta Kokosflingor
½ dl Kung Markatta Linfrö
½ dl Kung Markatta Oskalade Sesamfrö
1 nypa havssalt
1/3 tsk Kung Markatta Vaniljpulver
2 dl ekologisk sirap
2 dl Kung Markatta Jordnötssmör utan salt
2 dl Kung Markatta Sultanasrussin

Instruktioner

Müslibars

Sätt ugnen på 165ºC.
Hacka mandeln och cashewnötterna mycket grovt. 
Blanda havregryn, mandel, nötter, linfrö, kokos och sesamfrö i en skål.
Häll över blandningen på ett bakplåtspapper i en ugnsplåt med hög kant och rosta i ugn i ca 15 minuter. 
Klä en fyrkantig form (ca 23x23 cm) med bakplåtspapper så att pappret når en liten bit upp ovanför formens kanter. 
Lägg sirap, jordnötssmör, salt och vanilj i en kastrull. 
Börja försiktigt värma kastrullen när havregrynsblandningen har ca 5 minuter kvar att rosta. 
Rör hela tiden tills du får en trögflytande massa. 
Ta ut havregrynsblandningen ur ugnen och häll i en stor skål. 
Blanda i russinen och häll över den varma sirap-jordnötssmörsmassan och blanda allt mycket noga med en slev.
Häll över i formen och tryck och platta ner massan riktigt ordentligt med baksidan på en slev. 
Sätt in formen i ugnen och grädda i 18-20 minuter, lite beroende på hur tjock kakan är. 
Det är viktigt att inte grädda för länge, för då blir müslibarsen spröda och kan falla sönder.
Kakan ska bli lätt gyllene, men inte brun.
Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna helt innan du skär den i stänger. 

Tips

Det är viktigt att kakan är helt avsvalnad innan man skär och att kniven är vass, annars kan stängerna falla sönder.
Det kan smula en del, men ta de goda, knapriga bitarna, strö över filen och ät som müsli!

Liknande recept