Lakto-ovo-vegetariskt alternativ till traditionella köttbullar i både smak och konsistens. Vi utmanar inbitna köttätare att ge dessa en chans på julbordet i år!
150 g Kung Markatta Sötmandel eller 150 g Kung Markatta Mandelmjöl
1½ dl finriven ost, förslagsvis Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/4 gul lök finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Till kokning
1 liter vatten
2 st Kung Markatta Grönsaksbuljongtärning
Till stekning
smör och Kung Markatta Neutral olja
Riv/mixa mandlarna till ett fint mjöl, riv osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke.
Ta lite neutral olja på händerna och rulla små bollar.
En rågad tesked räcker till varje boll -de sväller vid kokningen.
Koka upp 1 liter vatten tillsammans med två buljongtärningar.
Lägg försiktigt i bollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter.
Ta upp och låt rinna av i ett durkslag.
Stek dem sedan gyllene i en stekpanna med lite smör och olja.
Vill man ha dem på julbordet så koka dem med gärna dagen innan och spar stekningen till aktuell dag.
Ingredienser
150 g Kung Markatta Sötmandel eller 150 g Kung Markatta Mandelmjöl
1½ dl finriven ost, förslagsvis Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/4 gul lök finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Till kokning
1 liter vatten
2 st Kung Markatta Grönsaksbuljongtärning
Till stekning
smör och Kung Markatta Neutral olja
Instruktioner
Riv/mixa mandlarna till ett fint mjöl, riv osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke.
Ta lite neutral olja på händerna och rulla små bollar.
En rågad tesked räcker till varje boll -de sväller vid kokningen.
Koka upp 1 liter vatten tillsammans med två buljongtärningar.
Lägg försiktigt i bollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter.
Ta upp och låt rinna av i ett durkslag.
Stek dem sedan gyllene i en stekpanna med lite smör och olja.
Vill man ha dem på julbordet så koka dem med gärna dagen innan och spar stekningen till aktuell dag.