Bakad rödbeta med balsamvinäger, fikon, cashew och salvia

Antal personer: 4
Receptkreatör:

Ingredienser

500 g rödbetor ½ st rödkål 4 msk balsamico 2 msk äppelcidervinäger 50 g cashewnötter 1/2 dl + 4 msk olivolja 2 msk torkade granatäpplekärnor 1/4 knippe salvia 10-12 st små spanska fikon salt

Instruktioner

Skölj rödbetorna i kallt vatten. Lägg dem i en ugnsfast form och baka dem i ugnen på 160° C tills de är mjuka. Detta kan ta 45 min till 1/2 timmar beroende på rödbetornas storlek.
Låt rödbetorna svalna något.Gnid av skalen (det är lättast medan de fortfarande är varma) och skär av rot och topp. Skär sedan rödbetorna i tjocka skivor och marinera dem i balsamico,  äppelcidervinäger, olja (4 msk) och salt.

Blanda nötter med ½ dl vatten och ½ tesked salt i en ugnsfast form. Rör om och rosta i  ugn på 150° C i ca 20-25 minuter. Rör om var 10e minut. De ska vara torra och spröda, men inte mörka.Dela kålen, skär bort stocken och strimla fint. Skär fikonen i skivor.

Plocka salvian från stjälken och värm ½ dl olja i en kastrull. Lägg i några salviablad åt gången när oljan är tillräckligt varm och fritera som hastigast. Salvian ska inte bli brun. Lägg dem på lite papper för att suga upp fettet.Blanda kål, rödbetor och fikon. Dekorera med med de rostade nötterna, spröda salviablad och torkade granatäpplekärnor.

Liknande recept