Belugalinssallad med rostad palsternacka och rödbetskräm

Huvudrätt
30 min
Antal personer: 4
En härlig höstsallad packad med smak, färg och textur med belugalinser för extra mättnadskänsla och en vacker rödbetshummus för krämighet.

Ingredienser

Sallad

1 1/2 dl Kung Markatta Belugalinser, okokta
500 gram palsternacka
100 gram svartkål
300 gram svamp, exempelvis ostronskivling, portabello eller kantareller
1 granatäpple
40 gram Kung Markatta Tamarirostade Cashewnötter, eller andra rostade nötter eller fröer
1 kruka färsk persilja
1 msk Kung Markatta Rapsolja
Salt och nymalen svartpeppar

Rödbetskräm

2 rödbetor, råa
1 burk (á 400 gram) Kung Markatta Kokta Vita bönor
1 msk Kung Markatta Tahini
1 msk citronsaft
Flingsalt

Instruktioner

Rödbetskräm

Skär bort skalet från rödbetorna och tärna dem.
Mixa till ett smul i matberedare.
Häll av och skölj bönorna, mixa ihop tillsammans med vitlök och citron till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar.

Sallad

Koka linserna enligt anvisning på förpackningen.
Värm ugnen till 200°C.
Skrubba palsternackorna, skär i bitar och ringla över lite olja.
Lägg palsternackan på en bakplåt och baka mitt i ugnen i 20 minuter.
Ta bort den grova stammen från svartkålen, riv bladen i mindre bitar och massera med lite olja och en nypa salt.
Släng på bakplåten under de sista 5 minuterna
Riv eller strimla svampen, fräs i en torr, medelhet stekpanna tills svampen får en gyllene färg. Strö över salt.
Blanda runt rostade grönsaker, linser och svamp.
Lägg upp på ett stort fat och toppa med granatäpplekärnor, tamarirostade cashewnötter och persilja.
Servera med rödbetskrämen.

Tips

Gör dubbel sats av rödbetskrämen.
Krämen håller sig i upp till 5 dagar i kylen och passar till allt ifrån frukostknäcket och lunchsalladen till eftermiddagssnacks (tillsammans med grönsaksstavar) och kvällsmacka.
Koka även gärna lite extra Belugalinser och rosta extra palsternacka.
Förvara komponenterna var för sig i kylen så håller de sig bättre (och är mer flexibla) till kommande måltider.

Relaterade produkter

Liknande recept