Här hittar du snacks och tilltuggsrecept till fest och vardag. Scrolla ner för att se alla recept eller inspireras av våra tips på nyttigare snacks!

Nyttigare snacks!

Plötsligt blir man sugen på något gott, kanske något salt eller sött? Men så vill man gärna äta hälsosamt, så vad gör man? Inga problem. Det finns goda alternativ till chips, glass och godis, och som inte är lika onyttiga. Här är 7 tips på goda och nyttiga snacks som du enkelt kan göra själv.

Torkade frukter och bär

1. Torkade frukter och bär

Torkad frukt är nästan som godis – det är sött och segt. Torkad frukt och torkade bär ger snabb energi och är särskilt bra som mellanmål efter träning eller som snacks när du känner att du behöver lite extra energi. Mango, aprikoser, goijibär, dadlar, vita mullbär och fikon är några favoriter.
Vill du undvika tillsatt socker bör du däremot se upp för torkad frukt som doppats i choklad eller yoghurt.

Nice cream med mango och kokos

2. Nice cream istället för glass!

Nice cream är ett samlingsnamn för glass gjord på fryst frukt och utan tillsatt socker. Nice cream är inte bara krämigt god, utan innehåller en mindre mängd socker och fett än vanlig glass.
Fryst banan är den vanligaste basen i en nice cream. Det är bara att skala, skiva och frysa in, men låt skivorna ligga i frysen i minst 6 timmar. Kakao eller fryst mango är favoritsmaksättare.
Du behöver ingen glassmaskin för att göra nice cream, utan du mixar bara fryst banan tillsammans med lite vätska och valfri smaksättare i en matberedare eller stavmixer. Ju högre effekt på mixern desto slätare och krämigare konsistens. Kokosflingor ger en naturlig sötma och är perfekt som topping. Rostade mandlar och knapriga hasselnötter är god topping.

Här hittar du recept på Nice cream med mango och kokosflingor och Snabb nice cream med chokladsmak och topping.

3. Grönsaksstavar 2.0

Glöm trötta morotsstavar med chipsdippa. Det här är något helt annat. Krispiga grönsaksstavar med en krämig proteinrik röra är omtyckt av både stora och små.

Perfekt till mellis eller fredagsmyset. Utöver klassikerna gurka, morot, paprika, kan du prova att dippa mer smakrika grönsaker som fänkål, blomkål, rädisor, endivblad och sockerärter.

Pröva gärna med Krämig bön- och kronärtskocksröra och Tahini-yoghurtsås.

kikärtor_300x300.png

4. Rosta kikärtor istället för chips

När man rostar kikärter i ugnen blir de knapriga och extra goda. Kikärtor ger ett bra proteintillskott och är perfekt som mellanmål eller snacks. Du kan också servera dem som drinktilltugg, istället för chips eller jordnötter. Rostade kikärtor innehåller mindre fett än chips och är ett energisnålare alternativ till jordnötter. Glöm det där med blötläggning – det går utmärkt att använda färdigkokta kikärtor. I receptet nedan har vi kryddat kikärterna med spiskummin, cayennepeppar och paprika, men prova gärna andra smaksättningar som örtsalt, vitlök eller tacokrydda. Man kan också göra söta kikärter genom att byta ut olivoljan mot kokosolja och krydda med vanilj, kanelkardemumma eller blåbärspulver.

Pröva gärna Rostade och kryddade kikärtor

5. Fikonbollar – istället för chokladbollar

Nyttiga chokladbollar finns det? Javisst, istället för socker och smör använder vi fikon, knapriga valnötter och mörk choklad. Resultatet blir mindre mängd fett och mindre socker än den traditionella chokladbollen.
Riktigt mörk choklad innehåller antioxidanter, men det finns mörk choklad som innehåller mycket socker så var noga med att välja rätt sort mörk choklad. Kika på innehållsförteckningen – den avslöjar sanningen! Ju högre kakaohalten är, desto längre ner på listan brukar sockret komma. 90-procentig choklad innehåller ungefär hälften så mycket socker som 70-procentig. Så välj en choklad med hög kakaohalt när du gör våra ljuvliga Fikon- och valnötsbollar.

6. Smaksatta popcorn!

En halvliter naturella popcorn som man poppar själv i kastrull med lite rapsolja innehåller cirka 200 kalorier. Det är ungefär hälften av kalorierna som finns i påsar med färdigpoppade popcorn. Och jämför man med potatischips är popcorn alltid det nyttigaste alternativet då det innehåller mindre fett. Här har vi gjort popcornen extra festliga genom att smaksätta dem med lakritspulver och smält kokossocker – perfekt till fredagsmyset.

Pröva Lakritspopcorn med karamellkrisp

pumpafron.png

7. Rostade pumpakärnor

Pumpakärnor blir otroligt goda om de får rostas i ugn tillsammans med olja och salt. Dessutom är det busenkelt att göra. Testa att smaksätta pumpakärnorna med dina favoritkryddor, exempelvis örtsalt, vitlök, chili, rökt paprikapulver, kanel eller ingefära. Vill du ha ett hälsosammare tilltugg är det bara att minska på andelen salt och fett.

2,5 dl pumpakärnor
1,5 tsk salt
1,5 msk rapsolja

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Skölj pumpakärnor i vatten och blanda med oljan och kryddor i en bunke. Häll pumpakärnor på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ca 25 minuter. Rör om ett par gånger så de inte bränns. Fröna är färdiga när de har fått en gyllenbrun färg.

Alla recept på snacks

Filter

Valda filter

Inga filter valda