Vardagsmat ska vara god, lätt att laga och hälsosam. Men det kan vara svårt att hålla fantasin på topp och det är lätt att köra på i gamla hjulspår. Vill du ha mer variation? Här får du tips på goda vegetariska rätter som går fort att laga.

När du väljer vegetariskt gör du dessutom en insats för klimatet - vi vet att ett av de mest effektiva sätten att minska vår klimatpåverkan är just att minska mängden kött och öka mängden grönt på tallriken. 

hamburgermacka_800x800.jpg

Vegoburgare och biffar – smarta middagstricks

Ekologiska vegoburgare och vegetariska biffar är smart att ha i frysen eller kylen och gör det enkelt att byta ut köttet och äta grönt. Varför inte steka på en seitanburgare, blanda ihop en god curryröra och lägga mellan två skivor rustikt bröd som finns hemma? Recept på Vegansk hamburgermacka hittar du här.

Med färdigmarinerad ekologisk tempeh eller tofu i kylen går det också snabbt att fixa middagen. Längtar du efter fräscha asiatiska smaker så prova de här lättlagade färska vårrullarna med grönsaker och tempeh - festligt och gott på en kvart!

Kort sagt: med vegetariska biffar och burgare, tempeh eller tofu hemma har du alltid en god middag som går att variera efter det du har hemma.

13231_baked_potato_lentils_2.jpg

Linser är gott och snabblagat

Linser är en fantastisk basvara som är bra att ha hemma. Kung Markattas linser behöver inte blötläggas, utan kan kokas direkt. Linser är protein- och mineralrika, klimatsmarta och en bra början för den som inte är så van vid att laga baljväxter. Linser passar i en mängd rätter som soppor, grytor, röror, sallad, biffar och pajer. Kung Markattas röda linser blir mjuka och lite mosiga när det kokas, vilket gör att de passar särskilt bra om du lagar soppa eller gryta. Prova till exempel bakpotatis med kryddiga indiska linser.

Våra svarta belugalinser har en fastare konsistens och passar i sallader, exempelvis belugalinssallad med rostade palsternackor och härlig rödbetskräm.

  • 1 dl torra linser blir cirka 2,5 dl kokta
  • Färdigkokta linser håller i kylen i 3–4 dagar

kung_markatta_lentils_soup.jpg

Goda linssoppor med olika smaker

Linser har en relativt neutral smak, vilket gör att du enkelt kan variera linsgrytor- och soppor genom olika smaksättningar. Thailändsk touch, mustig indisk eller en pigg italiensk variant – vilken är du sugen på idag? Här kommer ett förslag på en god linssoppa med asiatisk inspiration.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter, skalade och hackade
2 msk Kung Markatta olja (olivolja eller rapsolja)
3 dl Kung Markatta röda linser
Ca 7 dl vatten
2 tärningar Kung Markatta grönsaksbuljong
1 burk Kung Markatta kokosmjölk
1 burk Kung Markatta krossade tomater
3 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
1 chili, finhackad
1/2 lime, juicen  
Salt och peppar
Färsk koriander till servering (1 kruka)

Gör så här:
Fräs lök, vitlök, morötter, chili, ingefära och linser några minuter. Tillsätt övriga ingredienser, låt koka i ca 15-20 minuter. Mixa soffan om du föredrar slät konsistens. Servera med färsk koriander.

km_umami_800x800_new.jpg

3 tips för goda vegogrytor

Det finns tre smarta knep för att lyckas koka ihop en god vegetarisk gryta.

  1. Första knepet är att tänka på texturer. Låt inte allt koka sönder till en smet, utan lägg ner lite vitlöksfräst svamp, broccolibuketter, palsternacka eller andra rotsaker i slutet av koktiden. Komplettera gärna med rostade nötter eller frön för extra crunch.
  2. Tips nummer två är att använda vår goda ekologiska umamibuljong, inte snåla med kryddor och att vänta med att röra ner färska örter till i slutet så att de behåller sin fräscha smak.
  3. Det sista tipset är att servera grytan med trevliga tillbehör som färsk potatis, ångande hett ris eller med nybakat varmt bröd. Här kommer recept på goda och mättande vegetariska rätter!

Tofu_Teriyaki.jpg

Trendig och snabblagad rainbow bowl

Haka på trenden och gör en rainbow bowl som både är vacker för ögonen och hälsosam för kroppen. Grunda din bowl med en deciliter röd quinoa och försök sedan få med grönsaker med så många färger som möjligt – grön avokado, finriven rödkål, solgul paprika, krispig grönkål, orange morot och rosa rädisor. Som proteinkälla kan du ha krispigt stekt tofu eller kikärtor som du snabbt rostar gyllene i en torr, het stekpanna tillsammans med 1 msk olivolja och spiskummin, cayannepeppar och salt.
Toppa din bowl med godsaker som picklad rödlök, gojibär, granatäppelkärnor och rostade hasselnötter. Perfekt att göra ett stort lass och sedan ha med som matlåda dagen efter!  Här har du ett exempel: Vårig bowl med rödbetshummus och tempehsmul.

Bra vegoprodukter att ha hemma

Enkla vegetariska recept

Filter

Valda filter

Inga filter valda