Grön citrongrässoppa med svart ris

Huvudrätt
45 min
Antal personer: 4
Skulle det mot förmodan bli någonting över av den här vackert gröna soppan med asiatiska smaker så kan du enkelt skapa en ny rätt av den imorgon, kolla in receptet på kryddiga risbiffar. Två supergoda klimatsmarta måltider i ett!
Receptkreatör:

Ingredienser

2 msk Kung Markatta Kokosolja
1 broccoli
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
2 stjälkar citrongräs, ansade och finhackade
1 lime, skal och juice
1 tärning Kung Markatta Umamibuljong (eller Grönsaksbuljong)
5 dl vatten
400 ml Kung Markatta Kokosmjölk
1/2 kruka koriander
1 handfull spenat
Salt och peppar

Topping

2 dl Kung Markatta Svart thairis (koka ett par dl extra till biffarna)
200 g stekt svamp eller Kung Markatta Marinerad tofu
Färsk koriander

Instruktioner

Värm kokosolja i en tjockbottnad kastrull.
Finhacka broccolistjälken och lägg i kastrullen tillsammans med lök, vitlök, ingefära, citrongräs och låt steka på medelvärme i 5 minuter under omrörning.
Dela resten av broccolin i mindre buketter och rör ner i kastrullen tillsammans med rivet limeskal.
Låt steka i 10 minuter till.
Häll i vatten och buljong, rör om och låt koka i ca 10-15 minuter.
Ta av från värmen, mät upp 1 dl av soppbuljongen och tillsätt sedan koriander, spenat, kokosmjölk, salt, peppar och limejuice.
Mixa soppan helt slät med stavmixer eller i en blender (mindre citrongräsbitar kan silas bort).
Häll i resten av den sparade buljongen om soppan känns för tjock.
Toppa med svart ris, färsk koriander och stekt svamp eller tofu.
GÖR BIFFAR AV SOPPLUNCHENKolla in hur du enkelt gör biffar av riset som används som topping på den här syrliga asiatiska soppan. Själva soppan blir en god och syrlig dipsås till biffarna. Klimatsmart va!

Liknande recept