Meny
Vegansk pavlova

Vegansk pavlova

Visste du att du kan göra en smarrig maräng på kikärtsspadet från kikärtor! Resultatet blir en fluffig och god marängsmet som sedan kan förvandlas till en påskig pavlova med lemon curd, vegangrädde och frukt. Glad påsk!

Ingredienser

  • Maräng
  • 0,75 dl kylskåpskall aquafaba (vätskan från en burk Kung Markattas Kikärtor)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk pressad citronjuice
  • 1, 25 dl socker eller florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Lemoncurd
  • 0,75 dl pressad citronjuice
  • 2,5 tsk potatismjöl
  • 2 dl florsocker
  • 50 g mjölkfritt smör
  • Topping
  • 1,5 dl soja- eller havregrädde
  • Olika frukter och bär som till exempel kiwi, jordgubbar och banan
  • Kung Markatta Kokoschips

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Häll spadet i en skål och vispa länge och väl med en elvisp så att det blir en fluffig smet. Man ska kunna vända skålen upp och ner utan att det rinner ut, precis som när man vispar äggvita.
  3. Tillsätt sedan florsocker, lite i taget, och fortsätt vispa under tiden. Tillsätt även citronjuice, majsstärkelse och vaniljsocker. Vispa ytterligare lite till så att det blir en glansig och toppig maräng.
  4. Bre ut den på en plåt med bakplåtspapper, den ska vara ca 16-18 cm i diameter.
  5. Baka marängen i ugnen ca 1,5-2 timmar. Stäng sedan av ugnen och låt marängen ligga kvar tills den har svalnat.
  6. Passa på att göra lemon curden under tiden. Blanda citronjuice, potatismjöl och florsocker i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen koka upp för att sedan sjuda i ca 15-20 minuter tills den tjocknar något. Rör hela tiden.
  7. Skär smöret i kuber. Ta av kastrullen från plattan och lägg i smöret, rör med en sked tills det har smält. Låt curden svalna, förslagsvis i kylskåp. Curden kommer att tjockna ännu mer när den blir kall. Förvara sedan lemon curden kall i en glasburk med lock om du inte använder den direkt.
  8. Vispa upp den veganska grädden.
  9. Bre lemon curden och grädden på marängbottnen. Dekorera pavlovan med uppskuren frukt eller bär. Toppa med små bitar av kokoschips.
Kung Markatta Apa
Förvara lemoncurden kall i en glasburk med lock om du inte använder den direkt.

Receptet skapat av

Madeleine frilansar som stylist, inredare och fotograf. Hon släppte en bok förra året vid namn "Pretty Please - Inspiration för frukost, fika och fest".

Besök gärna www.bonjourvintage.se