Gado Gado bowl med tempeh & jordnötssås

Huvudrätt
45 min
Antal personer: 4
Gado gado är en traditionell indonesisk rätt. Vi gör en fräsch variant med krispiga grönsaker, tempeh, rostad kokos och en härlig gyllene jordnötssås. Tempeh görs på fermenterade bönor och kan användas på liknande sätt som kyckling.

Ingredienser

4 dl fullkornsris eller rött ris
1 dl kokosflingor
1 paket tempeh naturell
1 msk tamari
1 msk lönnsirap
8 salladsblad
2 minigurkor, grovt skivad
4 rädisor, kvartade på längden
4 msk syrad rödkål
1 näve böngroddar
1 stor bunt koriander
Gyllene Jordnötssås
1 dl jordnötssmör
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk färskriven ingefära
1 msk tamari eller sojasås
1 klyfta vitlök
1 tsk lönnsirap
1 lime, saften
4 msk varmt vatten

Instruktioner

Koka riset enligt instruktioner på förpackningen.
Vispa ihop alla ingredienser till jordnötssåsen, förutom vattnet.
Tillsätt lite vatten i taget och vispa till det är rätt konsistens.
Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna på låg värme tills gyllene.
Skär ut tempehn i trianglar och stek gyllene i kokosolja i stekpannan.
Stäng av värmen och häll i en skvätt var av tamari och lönnsirap och vänd runt de varma tempehbitarna.
Ta fram 4 skålar.
Lägg i riset som bas och fyll sedan på med ett par salladsblad och små högar av gurka, rädisor, rödkål, böngroddar, rostad kokos och tempeh.
Ringla över jordnötssåsen och toppa ev med chili och koriander.

Liknande recept