Meny
Dinkel- & dadelkanelbullar

Dinkel- & dadelkanelbullar

För att sätta en liten twist på dina kanelbullar, testa att baka dem med dinkelmjöl och fyll dem med en smarrig dadelmassa gjord på blötlagda dadlar, smör och kanel som mixats ihop. Krönta med sesamfrön får bullarna även en lätt nötaktig smak. Lite annorlunda och väldigt gott!

Ingredienser

Fyllning:

 Deg:

  • 1 msk nymald kardemumma
  • 5 dl ekologisk mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • ½ dl vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 150 g mjukt ekologiskt smör
  • 1 ekologiskt ägg, uppvispat
  • 9 dl dinkelmjöl, siktat
  • ca 5 dl vetemjöl special 

Så här gör du

  1. Blötlägg dadlarna i vattnet i minst 2 h.
  2. Blanda kardemumma i mjölken och värm till fingervarmt (37°). Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken.
  3. Häll därefter i resten av mjölken, salt, socker, smör och ägg.
  4. Tillsätt dinkelmjöl, lite i taget och därefter vetemjölen och arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg.
  5. Låt jäsa under bakduk i en timme.

Under tiden som degen jäser mixa ihop dadlar, vatten, smör och kanel till en jämn fyllning.

  1. När degen jäst klart ta upp den på mjölat bakbord och dela i två delar.
  2. Knåda lite och kavla ut till en rektangel.
  3. Fördela hälften av kanelfyllningen över rektangeln. Vik in de två långsidorna så att du får tre lager ovanpå varandra.
  4. Skär i ca 2 cm breda skivor.
  5. Snurra skivorna två gånger och vik in kanterna i mitten och lägg varje bit i en bullform på en plåt. Upprepa med den andra deghalvan.
  6. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  7. Värm ugnen till 250°.
  8. Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ca 10 minuter i den nedre delen av ugnen tills bullarna har fått en gyllenbrun färg.
  9. Låt svalna något och njut!

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se