Meny
Focaccia med medelhavssmaker
  • Frukost & Mellanmål , Bröd
  • >60 min
  • En plåt

Focaccia med medelhavssmaker

Med soltorkade tomater, oliver, fetaost och rosmarin blir det här brödet ett mättande och smakrikt mellanmål för stora som små!

Ingredienser

  • 25 g jäst 
  • 2,5 dl vatten 
  • knappt 1 tsk salt 
  • 1 msk smör
  • 125 g creme fraiche 
  • 2,5 dl durumvetemjöl 
  • Kung Markatta olivolja 
  • 4-6 st soltorkade tomater 
  • 10-15 st Kung Markatta oliver (blanda gärna gröna och svarta)
  • fetaost efter tycke 
  • färsk rosmarin 
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till 37 grader, dvs fingervarmt.
  3. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen har löst upp sig.
  4. Blanda i salt, smör, creme fraiche och mjöl.
  5. Arbeta ihop degen. Den ska vara ganska kletig.
  6. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter.
  7. Smörj en form (ca 30 x 24 cm) med rikligt med olivolja.
  8. Stjälp i degen och tryck ut den jämnt i formen.
  9. Låt jäsa i 15 min.
  10. Kärna ur oliverna, finhacka tomaterna, skär fetaosten i kuber och klipp rosmarin i mindre vipor.
  11. Tryck ner tomathack, fetaost, oliver jämnt över degen.
  12. Stick ner rosmarinvipporna.
  13. Ringla över olivolja och strö över rikligt med flingsalt.
  14. Låt jäsa ytterligare 15 min.
  15. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter.

 

Receptet skapat av

Vi som driver  Farbror Grön heter Johannes och Theres. Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket. Tillsammans med våra två barn experimenterar och undersöker vi ständigt nya nivåer av matlagning, självhushåll, odling och bakning.

Besök gärna www.farbrorgron.blogspot.se