Meny
Kantarellrisotto

Kantarellrisotto

När svampsäsongen börjar så finns väl inget bättre än att ge sig ut i närmaste skog och finna lyckan i form av en fylld svampkorg, eller åtminstone tillräckligt med kantareller så att det räcker till en risottomiddag.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kastrull.
  2. Finhacka löken och skiva vitlöken tunt.
  3. Fräs löken mjuk i 2 msk rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna.
  4. Hacka kantarellerna i mindre bitar. Lägg ett gäng små och fina svampar åt sidan (att pynta risotton med).
  5. Tillsätt svampen till löken, tillsammans med riset.
  6. Låt fräsa tills riset är glansigt.
  7. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt det koka in i riset.
  8. Späd därefter med lite buljong i taget medan risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna.
  9. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar i riset. Det går åt  ungefär 8-9 dl grönsaksbuljong.
  10. Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än tjock och grötig.
  11. Stek de sparade kantarellerna i lite smör.
  12. Vänd ner riven västerbottenost och toppa risotton med de smörstekta kantarellerna.

Receptet skapat av

Jag är en nutritionist/näringsfysiolog som brinner för matlagning. Gillar farmors klassiska recept såväl som att hitta på nya egna. Hjärtat klappar lite extra för mat som går att hämta alldeles gratis i naturen.

Besök gärna www.pickipicki.se