Meny
Klassisk semla

Klassisk semla

Ett klassiskt recept på semla fyllda med mandelmassa och vispad grädde. Pudra gärna florsocker på precis innan servering!

Ingredienser

  • Semmelbulle:
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1-2 krm salt
  • 0.25 dl Kung Markatta Rårörsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4,5 dl Kung Markatta Vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornsalt
  • Fyllning:
  • 100 g mandelmassa (tips på hur du gör egen mandelmassa)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Ca 0,5 dl florsocker till pudring
  • 1 ägg till pensling

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen så att den är ca 37 grader och smula i jästen.
  3. Blanda 4 dl vetemjöl, kardemumma, vaniljpulver, hjorthornssalt, rårörsocker, och salt i en skål och blanda väl.
  4. Blanda degspadet med de torra ingredienserna och arbeta med händer, degkrokar eller hushållsassistent fram en smidig deg. 
  5. Låt degen jäsa övertäckt i 10-20 min och ta därefter upp den på ett mjölat bakbord och dela upp den i 8-10 delar.
  6. Knåda varje del till en rund bulle och lägg dem på en bakpappersklädd ugnsplåt och låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  7. Pensla bullarna med ett vispat ägg och grädda dem i ca 5-8 min i mitten av ugnen och låt sedan svalna på ett ugnsgaller.
  8. När bullarna svalnat, skär av toppen och gröp ur lite inkråm från bullen. Blanda inkråmet med lite ovispad grädde och mandelmassa och fyll hålet. 
  9. Tillsätt lite vaniljsocker till resten av vispgrädden och vispa den lagom hård. 
  10. Spritsa ut grädden på bullarna, lägg locket på och pudra med florsocker.

Receptet skapat av

Vi som driver  Farbror Grön heter Johannes och Theres. Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket. Tillsammans med våra två barn experimenterar och undersöker vi ständigt nya nivåer av matlagning, självhushåll, odling och bakning.

Besök gärna www.farbrorgron.blogspot.se