Meny
Naked mudcake med choklad, hasselnöt och smörkräm

Naked mudcake med choklad, hasselnöt och smörkräm

Naked mudcake - ett riktigt maffigt mästerverk med choklad, hasselnöt och smörkräm. Tårtan är naken på sidorna men dekoreras desto generösare på toppen med ljuvlig chokladmousse samt ett berg av säsongens färska frukter och bär! 

Ingredienser

 

  • Kärnmjölk:
  • 2 dl fet mjölk, t ex Gammaldags
  • 2 msk citronsaft

 

  • Smörkräm:
  • 300 g rumstemperarat osaltat smör
  • 600 g florsocker

 

 

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 160 °C.
  2. Blanda mjölk och citronsaft till kärnmjölk och låt stå tills det är dags att använda den.
  3. Smörj 3 stycken kakformar, diameter 18 cm. Klä med bakpapper.
  4. Smält choklad och smör tillsammans med kaffe och vatten över vattenbad. Rör om då och då.
  5. Sikta och blanda väl kakaopulver, bikarbonat, vaniljpulver och vetemjöl i en stor skål (6 l).
  6. Vispa ihop ägg, rapsolja, smör och kärnmjölk i en annan skål.
  7. Blanda noggrant äggsmeten med de torra ingredienserna i den stora skålen.
  8. Blanda noggrant i den smälta chokladen i omgångar.
  9. Häll smeten i dina kakformar. Fyll upp till ca 2,5 cm.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 1 timme och  15 minuter.
  11. Låt svalna en stund innan de tas ur formarna. Tårbottnarna ska sedan svalna helt.

 

Smörkräm:

  1. Vispa det rumstempererade smöret tills det får en krämig konsistens. Sikta noggrant i florsocket i omgånger medan du vispar. Krämen ska vara tjock så den håller mellan lagren. Är den för mjuk adderar du mer florsocker. Lägg i en spritspåse i kylskåpet.

 

Hasselnötskräm:

  1. Sila bort all vätsa från kokosgrädden och vispa den tillsammans med hasselnötskrämen till den är slät. Lägg i en spritspåse i kylskåpet.
  2. Skär försiktigt bort det övre lagret på dina tårtbottnar och se till att de blir lika höga.
  3. Spritsa en tjock ring smörkräm 0,5 cm från kanten på bottenlagret. Spritsa sedan hasselnötskräm innanför, något tunnare. Varva seda smörkräm och hasselnötskräm tills du når mitten. Lägg på andra lagret och spritsa det på samma sätt.
  4. Lägg till sist på den sista tårtbottnen med undersidan uppåt för en jämnare kant.

 

Garnering:

  1. Smält chokladkrämen försiktigt och blanda väl med grädden. Bred över tårtan. Dekorera med valnötter och färska bär.
Kung Markatta Apa
För en fluffigare tårta, pulsera gärna sockret 4-5 ggr i en mixer så det blir mer finkornigt.

Receptet skapat av

Tanias inspiration till recept och kärlek till god mat kommer från alla hennes år i Australien, Asien och Sverige. Hon har nu slagit sig ner i Skåne och erbjuder catering med huvudsakligen lokala och ekologiska råvaror.