
Portionsbröd med svarta oliver
Det här portionsbrödet passar bra att göra till sommarens kalas och picknick-utflykter. Brödet går så klart lika bra att forma på traditionellt sätt, men det blir lite extra festligt och plock-vänligt med portionsformarna.
Ingredienser
- 50 gram jäst
- 3 1/2 dl vatten (värmt till ca 37 grader)
- 1 tsk Kung Markattas Olivolja kalamata
- 1 msk salt (det låter mycket, men mängden stämmer)
- 1 tsk socker
- 10-11 dl Kung Markatta Vetemjöl
- 1 1/2 dl riven lagrad ost
- 1 dl urkärnade och hackade Kung Markattas Kalamataoliver
- lite flingsalt
- finhackad rosmarin
Så här gör du
- Smula ner jästen i en bunke tillsammans med vattnet, rör om.
- Blanda i alla ingredienser förutom ost och oliver. Knåda ihop till en deg och kavla den sedan tunt.
- Strö på de hackade oliverna och osten och rulla sedan ihop degen på samma sätt som när man gör kanelbullar.
- Skär degrullen i bitar och lägg i portionsformar. Tänk på att inte göra portionsbröden för stora, då är risken stor att de inte gräddas klart i botten
- Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Strö över lite flingsalt och finhackad rosmarin och grädda sedan bröden i ca 30 minuter i 200 grader.