Meny
Pumpascones med torkade sultanrussin
  • Frukost & Mellanmål , Bröd
  • >60 min
  • 8 st

Pumpascones med torkade sultanrussin

Nästa gång du bakar scones prova att byta ut din vanliga degvätska mot pumpapuré. Smaksatt med vanilj, kanel och lönnsirap får du en mild sötma som smakar ljuvligt efter en kylig höstpromenad. Toppa gärna med smör och västerbottenost eller jordnötssmör och lite honung ringlat ovanpå!

Ingredienser

Så här gör du

Börja med pumpapurén, vilket du med fördel kan göra dagen innan. (Purén som blir över kan du exempelvis göra soppa av.)

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Halvera pumpan längs längdsidan. Kärna ur och gnid in snittytan med lite olivolja.
  3. Lägg halvorna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Snittsidan ska ligga nervänd mot plåten.
  4. Grädda i ca 45 minuter eller tills köttet är mjukt.
  5. Låt svalna och gröp ur köttet och mixa det slät med hjälp av en stavmixer eller blender.

Scones

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel, vanilj och salt. Tillsätt russin och pumpakärnor och blanda väl.
  3. I en annan skål rör ihop pumpapuré, ghee och lönnsirap.
  4. Häll ner de blöta ingredienserna i de torra. Blanda ihop försiktigt med dina fingerspetsar tills du får en klippig deg. Överarbeta inte degen.
  5. Mjöla ett bakbord. Häll ut degen på bakbordet och forma den till en stor rund och platt puck, ca 5 cm tjock.
  6. Dela pucken i 8 tårtbitar med hjälp av en kniv. Lägg bitarna på en bakplåt.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills sconesen har fått fin färg och är genomgräddade.
  8. Låt svalna ett par minuter och servera!
Kung Markatta Apa
Sconesen är nöt- och laktosfria! För ett veganskt alternativ byt ut gheen mot Kung Markattas kokosolja

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se