Meny
Risotto med Karl Johan och kronärtskockor

Risotto med Karl Johan och kronärtskockor

Risotto på Kung Markattas carnarolisris, goda buljong, en fin parmesan och smaksättning (t ex svamp) trollar fram en smakupplevelse som spelar i en helt annan divison än den som mattanterna på skolan serverade.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Finhacka och fräs schalottenlöken i olivolja utan att den tar färg.
  2. Tillsätt riset och låt det gå med i ett par minuter så att det blir glansigt (riset suger upp oljan).
  3. Häll i vinet och låt det koka in ordentligt på svag värme.
  4. Häll på lite buljong i taget.
  5. Nu återstår en stund med att röra i grytan, tillsätta mer buljong, röra i grytan och tillsätta ännu mer buljong tills riset känns lagom al dente (tänk på att en för välkokt risotto blir mosig och trist, det ska vara en liten kärna kvar i riskornen).
  6. Mängden buljong som går åt beror på hur hög värme du har på spisen. Låt risotton puttra på låg värme (med en tillagningstid på ca 30 minuter) för bästa resultat.  
  7. Tillsätt parmesan. Dela tomaten, skär bort kärnhuset och finhacka tomatköttet.
  8. Lägg i tomat, persilja och Karl Johan.
  9. Skiva kronärtskockorna, blanda i dem i risotton och ta grytan från spisen (skockorna blir varma av eftervärmen).
  10. Krydda ev. med lite salt.
Kung Markatta Apa
Använder du färsk svamp dubblar du mängden och förvällerden lätt innan du tillsätter den i risotton!

Receptet skapat av

Vid det här laget är jag nog en gammal räv i matbloggsvärlden - tillsammans med Elin och Maria startade jag bloggen ”Tre tjejer i köket” 2004. Sedan dess har vi, med vårt genuina matintresse, bl a skrivit om restaurang-besök, kokböcker, nya produkter och både bra och mindre lyckade matlagningsexperiment!

Besök gärna www.ragazze.se