Meny
Semmel-cookie

Semmel-cookie

En trevlig variant på semla i form av en semmel-cookie! De klassiska semmelsmakerna kardemumma och mandel finns där men nu i ny tappning. Bjud in till ett lyxigt semmelfika eller servera som dessert.

Ingredienser

Så här gör du

Mandelmassa: 

  1. Mixa mandelmjölet tills det börjar bli en fast massa, tillsätt florsocker, vatten och eventuellt bittermandelarom och mixa till en fast mandelmassa.
  2. Låt mandelmassan vila i kylen minst 1 timme innan den används. 

Cookie:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa smör, rårörsocker, brun farin och vaniljsocker, rör i ägget.
  3. Blanda mjöl, bikarbonat och salt och blanda ner i smeten tillsammans med mandel och kardemumma.
  4. Knåda allt med händerna till en deg.
  5. Klicka ut kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Kakorna ska knapriga vid kanterna samt något mjukare i mitten. Låt svalna.

Sätt ihop din semmel-cookie:

  1. Riv mandelmassan grovt. Vispa grädden och blanda i mandelmassan. Klicka eller spritsa ut mandelmassegrädden på kakorna, toppa med hackad mandel, kardemumma och eventuellt florsocker.
  2. Servera direkt.

Tips! Själva kakorna går bra att förbereda några dagar innan de ska serveras. Förvara dem då i en plåtburk med lock.

Kung Markatta Apa
Tips! Själva kakorna går bra att förbereda några dagar innan de ska serveras

Receptet skapat av

En matgalen tjej med ett brinnande intresse för det mesta som har med mat att göra. Gillar enkelhet och fina råvaror samt har en förkärlek för avokado, citron, vitlök, keso, valnötter, mörk choklad och kaffe.

Besök gärna matsaklart.se