
Semmel-cookie
En trevlig variant på semla i form av en semmel-cookie! De klassiska semmelsmakerna kardemumma och mandel finns där men nu i ny tappning. Bjud in till ett lyxigt semmelfika eller servera som dessert.
Ingredienser
- 150 g smör, mjukt
- 1/2 dl Kung Markatta Rårörsocker Fairtrade
- 1/2 dl Brun farin
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 2 1/2 dl Kung Markatta Vetemjöl
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1 krm salt
- 1/2 dl Kung Markatta Sötmandlar, grovt hackade
- 1 tsk kardemumma (mortlad/stött)
- 150 g mandelmassa (se recept nedan) alt. köpt
- 3 dl vispgrädde
- Kung Markatta Sötmandlar, grovt hackade
- Kardemumma
- (Florsocker)
- Mandelmassa:
- 2 dl Kung Markatta Mandelmjöl
- (3/4 dl florsocker) kan uteslutas för en osötad variant
- 1/2 msk kallt vatten
- (Eventuellt 1 droppa bittermandelarom)
Så här gör du
Mandelmassa:
- Mixa mandelmjölet tills det börjar bli en fast massa, tillsätt florsocker, vatten och eventuellt bittermandelarom och mixa till en fast mandelmassa.
- Låt mandelmassan vila i kylen minst 1 timme innan den används.
Cookie:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa smör, rårörsocker, brun farin och vaniljsocker, rör i ägget.
- Blanda mjöl, bikarbonat och salt och blanda ner i smeten tillsammans med mandel och kardemumma.
- Knåda allt med händerna till en deg.
- Klicka ut kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Kakorna ska knapriga vid kanterna samt något mjukare i mitten. Låt svalna.
Sätt ihop din semmel-cookie:
- Riv mandelmassan grovt. Vispa grädden och blanda i mandelmassan. Klicka eller spritsa ut mandelmassegrädden på kakorna, toppa med hackad mandel, kardemumma och eventuellt florsocker.
- Servera direkt.
Tips! Själva kakorna går bra att förbereda några dagar innan de ska serveras. Förvara dem då i en plåtburk med lock.