Meny
Sotad kål

Sotad kål

Den här rätten tar lite tid att tillaga men blir fantastiskt god. Metoden går ut på att förkolna ytan på grönsaken, och låta den koka i sin egen saft under lång tid. Detta är en tillagningsmetod som ger stor mörhet och tar fram alla smakerna. Man kan använda vilken större grönsak som helst, så länge den är hel med skalet intakt. Anpassa tillagningstiden efter storlek och densitet på grönsaken – en större grönsak kräver mer tid. Bara att pröva sig fram med till exempel aubergine, rotselleri eller vitkål. Ett tips är att maximera grilltiden genom att låta grönsaken sotas medan andra, mindre grönsaker grillas på gallret. Då ska man bara se till att inte glömma grönsakerna som ligger undertill på glödbädden.

Ingredienser

Vitkål
Kung Markattas Olivolja
Flingsalt

Så här gör du

  • Lägg ett färskt vitkålshuvud (av fastare sort) direkt på glödbädden.
  • Låt det bli riktigt svartbränt och vänd på det några gånger tills ytan blivit helt förkolnad.
  • Det tar cirka en timme för ett mindre vitkålshuvud, lite längre för en större sort.
  • Då vitkålen är färdig – ta bort det yttre, brända skalet och dela den i mindre bitar.
  • Ringla över Kung Markattas Olivolja och strö på flingsalt, eller smaksätt med någon smarrig sås.

Receptet skapat av

Med tre barn och ett fullspäckat schema är god och enkel vardagsmat högt prioriterat hemma hos Malin Persson i Limhamn. I sin livsstilsblogg vill hon inspirera till ett hållbart liv, för både hälsa och miljö.

Besök gärna https://malin.elledecoration.se