Meny
Svart kardemumma och svart kokosris med tofu

Svart kardemumma och svart kokosris med tofu

Grönsaker och tofu som steks ihop med ingefära, vitlök och svart kardemumma ger en en djup, mustig och söt smak till denna höstgryta.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Koka upp riset tillsammans med kokosmjölken, vattnet och en nypa salt.
  2. Sänk värmen och låt puttra under lock på svag värme i ca 30-40 minuter, tills all vätska är absorberad.
  3. Rosta kardemummafröna i en het stekpanna i någon minut. Mortla.
  4. Rosta pumpafröna i 180° i mitten av ugnen i 5 minuter.
  5. Strö därefter över kokosflingorna och rosta i ytterligare ca 3 minuter, tills flingorna har fått lite färg. Passa dem noga så att de inte bränns vid!
  6. Värm några msk kokosolja i en stor stekpanna och stek squashen på medelvärme i 10 minuter. Rör runt med jämna mellanrum.
  7. Tillsätt ¾ av ingefäran, ¾ av vitlöken, kardemumman och chiliflakes, rör runt och stek i en minut.
  8. Tillsätt champinjoner, grönkål, salt och peppar och stek i ytterligare ca 8 minuter.
  9. Häll över i en skål och värm upp lite mer kokosolja i stekpannan.
  10. Stek tofun tillsammans med resterande ingefära, vitlök och lite chiliflakes.
  11. Efter att tofun tagit färg häll tillbaks grönsakerna och stek ihop allt.
  12. Skeda upp riset i fyra djupa tallrikar och toppa med tofu- och grönsaksröran.
  13. Strö över pumpafrön och kokosflingor och servera tillsammans med en skvätt soja.
Kung Markatta Apa
Risets saftighet gör att den enda sås man behöver till är en skvätt soja

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se