Meny
Vegansk björnbär- och lakritstårta

Vegansk björnbär- och lakritstårta

En romantisk sommartårta med smaker av björnbär, lakrits och choklad. Tårtan är fri från gluten, mjölkprodukter och tillsatt socker vilket kan vara svårt att tro med tanke på den goda smaken!

Ingredienser

Botten:

 

Björnbärspuré:

 

Topping:

Toppa tårtan med ett lager av björnbärspuré, färska hallon, björnbär och citronmeliss.

Så här gör du

  1. Börja med att mixa nötterna lite grovt i en matberedare. Tillsätt därefter mandelmjöl och lakritspulver.
  2. Smält chokladen tillsammans med kokosoljan i micron och tillsätt i nötblandningen. Blanda runt ordentligt.
  3. Tryck ut nötblandningen i en springform med löstagbar kant. Grädda på 225 grader i 7-10 minuter, håll lite koll så den inte bränns. Ta sedan ut och låt gärna svalna i kylen medan du börjar med purén.
  4. Smält först kokosoljan. Vispa upp kokosgrädden tills du får en lite tjockare konsistens, tillsätt nu resterande ingredienser och vispa kraftigt tills allt går ihop till en jämn puré.
  5. Ta ut din botten från kylen och häll på puré, ställ tillbaka i kylen och låt stå i minst 4 timmar. Det går även bra att stoppa in i frysen en stund för ett snabbare resultat.
  6. Toppa din tårta med björnbärspuré, färska bär och citronmeliss strax innan servering.

Receptet skapat av

Martina är något så ovanligt som en konditor som brinner för både bakning och hälsa. Hon är utbildad hälsocoach och driver Instagram-kontot @skippasockret. Hennes recept innehåller nyttigare alternativ till raffinerat socker och ofta är de även laktos- eller glutenfria.

Foto: Derin Ivgen