Meny
Vegogrillbricka

Vegogrillbricka

Låt gästerna fylla sina egna tallrikar från en imponerande grillbricka. Hemligheten för att få till en schyst grillbricka är att fylla den med en bra blandning av ingredienser – varma och kalla, söta och salta, knapriga och krämiga. 

Ingredienser

Så här gör du

Kapris- och örtdressing:

Hacka kapris och basilika och blanda med citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar. Blanda ett par matskedar dressing i couscousen och använd resten till att pensla grönsakerna med efter grillningen. 

Couscous:

Koka couscousen enligt instruktionerna på förpackningen. Blanda i ett par matskedar av kapris- och örtdressingen.

Ajvar:

Grilla 2 röda paprikor och 1 röd chili tills de blir mjuka och lite sotiga. Ta bort skal och kärnor och kör dem i en mixer tillsammans med rostade solrosfrön, olivolja och 1 msk lönnsirap. Supergott och perfekt på grillbrickan!

Torrgrilla grönsakerna:

Skiva aubergine och zucchini på snedden i ca 0,5 cm tjocka, avlånga skivor. Skär bort den tjockaste delen av stjälken på sparrisen. Skala morötterna och dela dem på längden. Dela persikorna på hälften, ta ut kärnan och skiva i tjocka klyftor. Dela varje majskolv i två eller tre delar. Halvera citronerna.

Lägg grönsakerna och frukten på grillen på medelvärme utan lock. Grilltiden beror på hur varm grillen är och grönsakernas tjocklek, men vanligtvis behövs ca 4-5 min på varje sida. Aubergine och zucchini är klara när de blivit mjuka, tunnare och fått markerade ränder. Morötter kan bli sladdriga om de grillas för länge, ta hellre av dem lite tidigare, när de fortfarande är knapriga. Om några grönsaker blir färdiga innan de andra, flytta dem till ett ställe på grillen med lägre värme.

När allt är grillat, flytta till ett fat och pensla dem med dressingen. Lägg sedan upp på brickan. Fyll på med couscoussallad och alla de övriga ingredienserna - servera gärna i separata skålar på grillbrickan. 

Tips: Testa att vända kikärtorna i olivolja, chili- och paprikapulver för att ge dem en extra kick. De kan också rostas i en panna eller ett öppet foliepaket på grillen i ca 10 min för en lite nötigare smak och knaprigare konsistens. 

 

Kung Markatta Apa
Gör gärna hemgjord ajvar - Supergott och perfekt på grillbrickan!

Receptet skapat av

David och Louise på Green Kitchen Stories är matkreatörer och kokboksförfattare. De skapar goda och nyttiga vegetariska recept på sin prisvinnande matblogg.

Fotograf: David Frenkiel

Besök gärna www.greenkitchenstories.com