
Vildrisgratäng med spenat, tofu & oliver
Vad är godare än en värmande och smakrik gratäng efter en lång dag i skidbacken? Med inslag av vildris och rostade mandlar får gratängen härligt tuggmotstånd samtidigt som den mättar behagligt. Servera gärna tillsammans med en stor krispig sallad och ett par skivor av Kung Markattas linfröbröd.
Ingredienser
- 1 dl Kung Markattas fullkornsris
- 0,75 dl Kung Markattas vildris
- (du ska totalt ha 6 dl färdigkokt ris)
- 150 g Kung Markattas naturella tofu
- 15 st Kung Markattas kalamataoliver, urkärnade och hackade
- 0,75 dl Kung Markattas sötmandlar
- 100 g frusen hackad spenat, upptinad
- ½ rödlök, finhackad
- 1 msk + extra för formen Kung Markattas olivolja kalamata
- 2 dl riven västerbottenost
- 3 ägg
- ½ tsk finsalt
- ½ tsk torkad timjan
- nymalen svartpeppar
Så här gör du
- Koka bägge rissorter enligt förpackning i samma kastrull. Låt svalna.
- Värm ugnen till 180° och rosta mandlarna i 11 min. Låt svalna och hacka grovt.
- Värm ugnen till 200° och smörj en gratängform (ca 20 x 20 cm) med olivolja.
- Krama ur vätskan ur spenaten.
- I en stor skål blanda ihop ris och spenat. Smula ner tofun och rör därefter ner oliver, lök, nötter, olivolja och 1/4 av osten.
- Vispa ihop ägg, salt, timjan och peppar.
- Vänd ner äggröran och rör ihop.
- Häll över massan i gratängformen. Toppa med resten av osten och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, tills gratängen har fått en fin färg.
- Servera!