Meny
Vildrisgratäng med spenat, tofu & oliver

Vildrisgratäng med spenat, tofu & oliver

Vad är godare än en värmande och smakrik gratäng efter en lång dag i skidbacken? Med inslag av vildris och rostade mandlar får gratängen härligt tuggmotstånd samtidigt som den mättar behagligt. Servera gärna tillsammans med en stor krispig sallad och ett par skivor av Kung Markattas linfröbröd.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Koka bägge rissorter enligt förpackning i samma kastrull. Låt svalna.
  2. Värm ugnen till 180° och rosta mandlarna i 11 min. Låt svalna och hacka grovt.
  3. Värm ugnen till 200° och smörj en gratängform (ca 20 x 20 cm) med olivolja.
  4. Krama ur vätskan ur spenaten.
  5. I en stor skål blanda ihop ris och spenat. Smula ner tofun och rör därefter ner oliver, lök, nötter, olivolja och 1/4 av osten.
  6. Vispa ihop ägg, salt, timjan och peppar.
  7. Vänd ner äggröran och rör ihop.
  8. Häll över massan i gratängformen. Toppa med resten av osten och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, tills gratängen har fått en fin färg.
  9. Servera!
Kung Markatta Apa
Om du kokar riset dagen innan så har du halva arbetet avklarat.

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se