Vilket är ditt BÄSTA Kli(mat) hack?

Till tävlingen!

ÄT MIDDAG TILL LUNCH!

Vi slänger bort jättemycket mat som hade gått alldeles utmärkt att äta. Det är varken bra för miljön, plånboken eller känslan i magen. Men det finns massor av fiffiga knep som hjälper dig att utnyttja maten till max och minimera svinnet. Tillsammans med Green Kitchen Stories har Kung Markatta tagit fram en rad goda, ekologiska måltider som enkelt förvandlas till en ny rätt nästa dag. Vi bjuder också på ett antal smarta (kli)mat hacks. Lycka till!

”Att utnyttja rester handlar till största delen om improvisation. Om du inte har alla ingredienser till recepten hemma – var kreativ och byt ut mot det du har.”

Green Kitchen Stories

GÖR BIFFAR AV SOPPLUNCHEN

Resterna av den här vackert gröna soppan med asiatiska smaker kan du använda till en helt ny rätt imorgon. Gör kryddiga biffar av riset och en god och syrlig dipsås av soppan. Koka några extra deciliter ris och voilá, två supergoda klimatsmarta måltider i ett!

Grön citrongrässoppa med svart ris

Till receptet

Kryddiga risbiffar

Till receptet

HÄRLIG MOUSSE AU CHOCOLAT PÅ KIKÄRTSSPAD

Nästa gång du öppnar en burk kikärtor, häll inte bort spadet. Det kan vispas upp och användas för att ersätta äggvita i allt från såser och dressingar till maränger och chokladmousse. Lite magiskt faktiskt!

Till receptet

PESTO I ALL HAST PÅ MOROTSBLAST

Säsongsmorötter har en lång, grön blast som brukar hamna i komposten. Men vet du vad? Den funkar jättebra i pesto! Använd den till kvällens pasta eller vänd rostade morötter i en pesto gjord på sin egen blast. Du kan också testa att vända ner en miniskvätt lönnsirap i peston för extra smarrighet.

Till receptet

GÖR BURRITOS AV CHILIN

Mexikanskt på två sätt. Av den här heta pumpachilin med en spännande ton av lakrits kan du göra härliga burritos till lunchlådan. Salladen och nötterna ger krispighet och limen bidrar med frisk syra.

Pumpachili med lakrits

Till receptet

Pumpaburritos

Till receptet

PIGG OCH GLAD MED ÖVERSKOTTS­ENERGIBARS

Har du en massa halvtomma påsar med olika fröer i skafferiet? Släng inte! Använd dem till att göra dessa smarriga energibars med lakritssmak.

Till receptet

FULL RULLE MED FRUKT OCH GRÖNT

Med lite färska örter och ett par rispapper kan du enkelt fixa en lunch på grönsaks- och fruktrester. Ännu lyxigare blir det om du tillsätter tofu, färska örter och ris eller nudlar. Doppa i en enkel dipsås.

Till receptet

TÄVLINGEN OM DE MEST KREATIVA (KLI)MAT HACKEN ÄR AVSLUTAD!

Stjärnpris!

Tadaa! Den 31 oktober presenterar vi vem av alla veckovinnare som vinner det stora stjärnpriset bestående av väl valda produkter från Kung Markatta.

Värde 2 000 kr. Ej produkterna på bild.

Vinnare vecka 1:

Sara Ericsson Gävle

Stjärnpris!

Tadaa! Den 31 oktober presenterar vi vem av alla veckovinnare som vinner det stora stjärnpriset bestående av väl valda produkter från Kung Markatta.

Värde 2 000 kr. Ej produkterna på bild.

Stjärnpris!

VINNARE:

Ida OlssonEskilstuna

GRATTIS!

Vinnare vecka 1:

Sara Ericsson Gävle

GRATTIS!

Sara Ericsson Gävle

Karin LaurinSollentuna

Emma BrizziStockholm

Emma JohanssonStockholm

Ida OlssonEskilstuna

Zarah SilvercronaOskarshamn

Magnus GrenfeldtSpånga

Sandra BackelundHjo

Tävlingsvillkor

Stjärnpris!

Tadaa! Den 31 oktober presenterar vi vem av alla veckovinnare som vinner det stora stjärnpriset bestående av väl valda produkter från Kung Markatta.

Värde 2 000 kr. Ej produkterna på bild.

GÖR SHAKSHUKA AV PASTASÅSEN

Att kunna göra en riktigt bra tomatsås är en stor tillgång i köket. Och den kan användas på många sätt! Den här goda varianten med härlig sälta blir en bärande ingrediens i en Shakshuka med smak av Mellanöstern.

Pasta med tomatsås & rostad aubergine

Till receptet

Shakshuka

Till receptet

GRATÄNG-FRITTATA LÖSER DET MESTA

Här är ett smart och gott sätt att använda det som blev över från gårdagens kokta pasta. En blandning av gratäng och frittata som bakas i ugnen tills den är gyllene. Det här är en enkel version men den kan lyxas till med örter eller ost.

Till receptet

PSSST!

Några av de här knepen känner du säkert redan till, men vi ville bara påminna dig om att det finns många smarta sätt att stoppa matsvinnet. Lycka till!

• Torrt bröd blir finfina krutonger. Stek dem i lite olivolja. Perfekt i sallad och soppa.

• Har bananerna börjat bli bruna? Skär dem i bitar och frys in i påsar. Ta fram när du ska göra smoothie eller bananpannkaka.

• Slokande grönsaker funkar extra bra i mixade soppor!

• Avokadokärnor kan grovrivas och strös över sallader, soppor och smoothies för en extra näringsboost.

• Risotto över? Rulla till bollar, panera i ströbröd och stek i olivolja. Gott som förrätt, snacks eller tillbehör.

• Överblivna kokta eller rostade rotfrukter kan mixas med kikärtor till en härlig hummus.

• Har morötterna blivit mjuka? Lägg dem i kallt vatten så återfår de sin spänst.